- Indian Economy - Home
- Indian Economy - Introduction
- Indian Economy - Planning
- Indian Economy - Sectors
- Indian Economy - Demography
- Indian Economy - People As Resource
- Indian Economy - National Income
- Indian Economy - Poverty
- Indian Economy - Food Security
- Indian Economy - Employment
- Indian Economy - Infrastructure
- Indian Economy - Rural Development
- Indian Economy - Money & Banking
- Economy - Government Budget
- Indian Economy - Consumer Rights
- Indian Economy - Reforms
- Indian Economy - Open
- Indian Economy - Micro Economics
- Indian Economy - Macro Economics
- Economy - Sustainable Development
Indian Economy Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Indian Economy. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.
Q 1 - Consider the following statements:
1. In an economic term, output means finished goods and services.
2. Input means the resources used in production.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : C
Explanation
N/A
Q 2 - What is the limit of Foreign Direct Investment (FDI) in the sector of Private Security Agencies?
Answer : B
Explanation
N/A
Q 3 - VOSTRO Amount is
A - Maintained by an Indian bank in the foreign countries
B - Maintained by a foreign bank in India
Answer : B
Explanation
N/A
Q 4 - The chairman of 14th Finance Commission is
Answer : B
Explanation
N/A
Q 5 - What is the limit of Foreign Direct Investment (FDI) in the sector of Infrastructure Company in the Securities Market?
Answer : C
Explanation
N/A
Q 7 - Which among the following correctly defines the term Demonetization?
A - Depreciation in the value of money
B - Replacement of existing currency by a new currency officially
Answer : B
Explanation
N/A
Q 8 - Which among the following sentences correctly defines the term venture capital?
B - A capital/fund given to a startup business
Answer : B
Explanation
N/A
Answer : D
Explanation
The headquarters of JPMorgan Chase Bank is located in San Francisco, California, USA.
Answer : B
Explanation
The headquarters of KB Kookmin Bank is located in Seoul, South Korea.
Q 11 - The headquarters of National Board of Trade is located in
Answer : C
Explanation
N/A
Q 12 - Consider the following statements:
1. Balance of Trade (BoT) of a country is the record of all economic transactions between the residents of the respective country and the rest of the world in a given period.
2. Balance of Payment (BoP) of a country is the difference in value between a country's imports and exports.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : D
Explanation
Balance of Payment (BoP) of a country is the record of all economic transactions between the residents of the respective country and the rest of the world in a given period. & Balance of Trade (BoT) of a country is the difference in value between a country's imports and exports.
Q 13 - Which among the following sentences correctly defines the term devaluation?
A - Reduction in the value of currency, in comparison to foreign currency
B - Depreciation of the assets value
Answer : A
Explanation
N/A
Q 14 - Who among the following has launched the trading software National Exchange for Automatic Trading?
B - National Stock Exchange (NSE)
Answer : B
Explanation
N/A
Q 15 - What is the limit of Foreign Direct Investment (FDI) in the sector of White Label ATM Operations?
Answer : A
Explanation
N/A
Q 16 - Rekhi Committee is related to
Answer : A
Explanation
N/A
Q 17 - Consider the following statements:
1. The LPG Model of development was introduced by the Finance Minister Mr. Manmohan Singh.
2. The meaning of LPG is Long Planning and Globalization.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : A
Explanation
The meaning of LPG is Liberalization, Privatization, and Globalization.
Q 18 - Consider the following statements:
1. Swift development in the field of milk production is known as White Revolution.
2. India is the second largest milk producing country in the world.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : A
Explanation
India is the largest milk producing country in the world.
Q 19 - Consider the following statements:
1. In macroeconomics, the Aggregate Demand is the total demand for final goods and/or services.
2. The Aggregate Supply is the total supply of goods and/or services that firms in a national economy plan.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : C
Explanation
N/A
Q 20 - Major industry/ies, which are located in Kanpur region is/are
Answer : D
Explanation
Besides, modern tanneries are also located in Kanpur.