
- VBScript - Home
- VBScript - Overview
- VBScript - Syntax
- VBScript - Enabling
- VBScript - Placement
- VBScript - Variables
- VBScript - Constants
- VBScript - Operators
- VBScript - Decisions
- VBScript - Loops
- VBScript - Events
- VBScript - Cookies
- VBScript - Numbers
- VBScript - Strings
- VBScript - Arrays
- VBScript - Date
- VBScript - Procedures
- VBScript - Dialog Boxes
- VBScript - Object Oriented
- VBScript - Reg Expressions
- VBScript - Error Handling
- VBScript - Misc Statements
- VBScript Useful Resources
- VBScript - Questions and Answers
- VBScript - Quick Guide
- VBScript - Useful Resources
- VBScript - Discussion
VBScript Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to VBScript Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Q 1 - Is it required to specify the type of variable during declaration in VBScript?
Answer : B
Explaination
No! Since there is only ONE fundamental data type, all the declared variables are variant by default.
Answer : A
Explaination
Yes! VBScript can also manipulate cookies using the cookie property of the Document object.
Q 3 - Which of the following function of VBScript converts a given number of any variant subtype to Integer?
Answer : B
Explaination
CInt function converts a given number of any variant subtype to Integer.
Q 4 - How will you get the square root of the given number in VBScript?
Answer : D
Explaination
Using Sqr function, which returns the square root of the given number.
Q 5 - How will you trim the spaces on the right of a string using VBScript?
Answer : D
Explaination
Using Rtrim function, which returns a string after removing the spaces on the right side of the specified string.
Q 6 - How will you increase the size of an array in VBScript?
Answer : A
Explaination
Using ReDim statement, we can declare dynamic-array variables and allocate or reallocate storage space.
Q 7 - How to pass argument by value to a function in VBScript?
Answer : A
Explaination
If ByVal is specified, then the arguments are sent as by value when the function or procedure is called.
Q 8 - What is the purpose of Files object of Scripting.FileSystemObject class in VBScript?
B - Files contains methods and properties that allow developers to create, delete or move a file.
C - Files provides a list of all files contained within a folder.
D - Files provides methods and properties that allow developers to create, delete or move folders.
Answer : C
Explaination
Files provides a list of all files contained within a folder.
Q 9 - What is the purpose of RegExp object in VBScript?
A - RegExp object helps the developers to match the pattern of strings.
B - RegExp object provides methods to help us to work with Regular Expressions easily.
Answer : C
Explaination
Both of the above options are correct.
Q 10 - Which of the following is true about numeric value assignment in VBScript?
A - The numeric values should be assigned without double quotes.
B - The numeric values should be enclosed within doublequotes(").
C - The numeric values should be enclosed within hash symbol(#).
Answer : A
Explaination
The numeric values should be assigned without double quotes.