
- Unix / Linux - Home
- Unix / Linux - What is Linux?
- Unix / Linux - Getting Started
- Unix / Linux - File Management
- Unix / Linux - Directories
- Unix / Linux - File Permission
- Unix / Linux - Environment
- Unix / Linux - Basic Utilities
- Unix / Linux - Pipes & Filters
- Unix / Linux - Processes
- Unix / Linux - Communication
- Unix / Linux - The vi Editor
- Unix / Linux - Shell Scripting
- Unix / Linux - What is Shell?
- Unix / Linux - Using Variables
- Unix / Linux - Special Variables
- Unix / Linux - Using Arrays
- Unix / Linux - Basic Operators
- Unix / Linux - Decision Making
- Unix / Linux - Shell Loops
- Unix / Linux - Loop Control
- Unix / Linux - Shell Substitutions
- Unix / Linux - Quoting Mechanisms
- Unix / Linux - IO Redirections
- Unix / Linux - Shell Functions
- Unix / Linux - Manpage Help
- Advanced Unix / Linux
- Unix / Linux - Standard I/O Streams
- Unix / Linux - File Links
- Unix / Linux - Regular Expressions
- Unix / Linux - File System Basics
- Unix / Linux - User Administration
- Unix / Linux - System Performance
- Unix / Linux - System Logging
- Unix / Linux - Signals and Traps
Unix / Linux Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Unix Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Answer : D
Explanation
A program in the execution state is called as process.
Q 2 - What does the following command will do?
$ chmod 888 file
A - It enables r,w,x premissions for all users
B - It disable r,w,x permissions for all users
Answer : D
Explanation
We can provide the permission values in octal number system and 888 is not a valid octal number.
Q 3 - Command used to update access and modification times of a file.
Answer : B
Explanation
touch can even create an empty file apart from updating access and modification time.
Answer : A
Explanation
Q 5 - What is the key combination to indicate for most of the UNIX command that input is completed?
Answer : A
Explanation
As an example you will be logged out when you ctrl+d at console end, indicating no input for the shell.
Q 6 - Which character can be used to delete a character at the cursor position in vi?
Answer : C
Explanation
In the command mode of vi editor x removes the character at cursor position.
Q 7 - Command to display in the format dd/mm/yy
Answer : B
Explanation
Q 8 - Which command is used to get intermediate result in a pipeline of commands?
Answer : A
Explanation
Q 9 - Identify the command to remove a directory from directory stack.
Answer : B
Explanation
Answer : B
Explanation