Identifying parts in an algebraic expression Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Identifying parts in an algebraic expression. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Identify the like terms in the expression:

11x − 15y − 19x + 18y

Answer : A

Explanation

Step 1:

The following are like terms because each term consists of variables, x, and a numeric coefficient.

11x, −19x

Step 2:

The following are like terms because each term consists of variables, y, and a numeric coefficient.

18y, −15y

Q 2 - Identify the coefficient of g2 term in the expression:

7f + 8g + 11g2 – 12h

Answer : D

Explanation

Step 1:

The numeric part of a term is generally called the coefficient.

Step 2:

The term containing g2 is 11g2.

So, the coefficient of g2 in the term is 11.

Q 3 - Identify the constant term in the expression:

5x + 7y + 8z + 9

Answer : B

Explanation

Step 1:

In an algebraic expression, the term with no variables is called the constant.

Step 2:

In given expression, the constant is obviously 9.

Q 4 - Identify the highest degree/order of the expression:

10x + 5x2 −6y + 7

Answer : C

Explanation

Step 1:

The term in the given expression with highest degree is 5x2. The degree of the variable is 2.

Step 2:

So, the highest degree or order of the given expression is 2.

Q 5 - Identify the term with coefficient −6 in the expression:

3a3 + 9b2 − 6c3 + 17

Answer : B

Explanation

Step 1:

In the given expression, the term with coefficient −6 is −6c3.

Step 2:

So, answer is −6c3

Q 6 - Identify the like terms in the expression:

8a + 12b + 9c + 5a + 4b

Answer : C

Explanation

Step 1:

The unlike terms consist of different variables.

Step 2:

The unlike terms because each term consists of different variables, a, b and c are

8a, 12b and 9c

Q 7 - Identify the constant term in the expression:

8x + 42y + 15z + 56

Answer : A

Explanation

Step 1:

In an algebraic expression, the term with no variables is called the constant.

Step 2:

In given expression, the constant is obviously 56.

Q 8 - Identify the coefficient of second term in the expression:

5x2 + 8y3 + 3x + 9y −5y2

Answer : D

Explanation

Step 1:

The numeric part of a term is generally called the coefficient.

Step 2:

The second term in the expression is 8y3.

The coefficient of this term is 8.

Q 9 - Identify the term whose coefficient is −18 in the expression:

44x + 3xy2 −18xy2 + 9z

Answer : B

Explanation

Step 1:

The numeric part of a term is generally called the coefficient.

Step 2:

The term whose coefficient is −18 is −18xy2.

Q 10 - Identify the like terms in the expression:

7a2 + 3b3 + 5b3 + 6a2 − 8a2

Answer : A

Explanation

Step 1:

The following are like terms because each term consists of variables, a2, and a numeric coefficient.

6a2, −8a2, 7a2

Step 2:

The following are like terms because each term consists of variables, b3, and a numeric coefficient.

3b3, 5b3


identifying_parts_in_algebraic_expression.htm

Advertisements