Area of a Square or a Rectangle Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Area of a Square or a Rectangle. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - If the length and width of a rectangle are 12 feet and 11 feet, then find its area.

A - 136 square feet

B - 132 square feet

C - 130 square feet

D - 112 square feet

Answer : B

Explanation

Step 1:

Length = 12 ft ; Width = 11 ft

Step 2:

Area of a rectangle =

l × w = 12 × 11 = 132 square feet

Q 2 - If the side of a square is 7 m, then find its area.

A - 49 square meter

B - 48 square meter

C - 45 square meter

D - 42 square meter

Answer : A

Explanation

Step 1:

Side length = 7 m

Step 2:

Area of square = side length × side length

= 7 m × 7 m = 49 square meter

Q 3 - If the length and width of a rectangle are 10 m and 8 m, then find its area.

A - 80 square cm

B - 86 square meter

C - 80 square meter

D - 84 square meter

Answer : C

Explanation

Step 1:

Length = 10 m ; Width = 8 m

Step 2:

Area of a rectangle =

l × w = 10 × 8 = 80 square meter

Q 4 - If the side of a square is 11 cm, then find its area.

A - 110 square cm

B - 132 square cm

C - 120 square cm

D - 121 square cm

Answer : D

Explanation

Step 1:

Side length = 11 cm

Step 2:

Area of square = side length × side length

= 11 cm × 11 cm = 121 square cm

Q 5 - If the length and width of a rectangle are 8 cm and 6 cm, then find its area.

A - 48 square cm

B - 48 square mm

C - 46 square cm

D - 42 square cm

Answer : A

Explanation

Step 1:

Length = 8 cm ; Width = 6 cm

Step 2:

Area of a rectangle =

l × w = 8 × 6 = 48 square cm

Q 6 - If the side of a square is 14 m, then find its area.

A - 192 square meter

B - 198 square meter

C - 196 square meter

D - 196 square units

Answer : C

Explanation

Step 1:

Side length = 14 m

Step 2:

Area of square = side length × side length

= 14 m × 14 m = 196 square meter

Q 7 - If the side of a square is 19 inches, then find its area.

A - 361 square feet

B - 361 square inches

C - 360 square inches

D - 324 square inches

Answer : B

Explanation

Step 1:

Side length = 19 in

Step 2:

Area of square = side length × side length

= 19 in × 19 in = 361 square inches

Q 8 - If the length and width of a rectangle are 15 cm and 13 cm, then find its area.

A - 192 square cm

B - 195 square m

C - 196 square cm

D - 195 square cm

Answer : D

Explanation

Step 1:

Length = 15 cm ; Width = 13 cm

Step 2:

Area of a rectangle =

l × w = 15 × 13 = 195 square cm

Q 9 - If the length and width of a rectangle are 18 mm and 16 mm, then find its area.

A - 288 square mm

B - 289 square mm

C - 280 square mm

D - 268 square mm

Answer : A

Explanation

Step 1:

Length = 18 mm ; Width = 16 mm

Step 2:

Area of a rectangle =

l × w = 18 × 16 = 288 square mm

Q 10 - If the side of a square is 23 feet, then find its area.

A - 528 square feet

B - 529 square feet

C - 525 square feet

D - 576 square feet

Answer : B

Explanation

Step 1:

Side length = 23 ft

Step 2:

Area of square = side length × side length

= 23 feet × 23 feet = 529 square feet


area_of_square_or_rectangle.htm

Advertisements