IMS DB Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to IMS DB Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Answer : A

Explanation

DLI stands for Data Language Interface.

Q 2 - For FIELD macro statement in DBDGEN, what does TYPE=H parameter specifies?

A - Packed decimal data type

B - Hexadecimal data type

C - Character data type

D - Half word binary data type

Answer : D

Explanation

TYPE = H specifies Half word binary data type for the field which we have declared.

Q 3 - Which function is used to get a next record for update purpose?

A - DLI-GU

B - DLI-GHU

C - DLI-GN

D - DLI-GHN

Answer : D

Explanation

'GHN' code is used for Get Hold Next. Hold function specifies that we are going to update the segment after retrieval. The Get Hold Next function corresponds to the Get Next call.

Q 4 - Which function is used to add a new segment to the database?

A - DLI-GNP

B - DLI-ISRT

C - DLI-DLET

D - DLI-REPL

Answer : B

Explanation

'ISRT' code is used for the Insert function. The ISRT function is used to add a new segment to the database. It is used to change an existing database or load a new database.

Q 5 - At what position we specify two-character relational operator code in a Qualified SSA?

A - 18th position

B - 18th & 19th position

C - 19th position

D - 19th and 20th position

Answer : B

Explanation

After the field name, in the 18th and 19th positions, we specify two-character relational operator code.

Q 6 - What command code we used to code for Path Call Ignore?

A - N

B - P

C - Q

D - U

Answer : A

Explanation

To use command codes, specify an asterisk in the 9th position of the SSA and for Path Call Ignore we code N at 10th position.

Q 7 - What command code we used to code for Set Parentage?

A - N

B - P

C - Q

D - U

Answer : B

Explanation

To use command codes, specify an asterisk in the 9th position of the SSA and for Set Parentage we code P at 10th position.

Q 8 - When we issue a GU or GN call, the DL/I establishes its parentage at the lowest level segment that is retrieved. If we include a P command code, then the DL/I establishes its parentage at a higher level segment in the hierarchical path. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 9 - For Unidirectional Virtual relationship the logical connection goes from the logical child to the logical parent and it cannot go the other way around. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 10 - Which of them is a processing mode in IMS DB?

A - Batch DLI

B - MPP Mode

C - BMP Mode

D - All of these

Answer : D

Explanation

All these are the processing modes which are available in IMS DB.


ims_db_questions_answers.htm

Advertisements