DB2 Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to DB2. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Collection of one or more DASD volumes creates a storage group. What is the maximum limit of DASD which can be used for a storage group?

A - 125

B - 200

C - 133

D - 123

Answer : C

Explanation

This is self explanatory.

Q 2 - How many clustering index we can have for a single table?

A - 15

B - 10

C - 1

D - No Limit

Answer : C

Explanation

We can have only one clustering index for a table.

Q 3 - Which index must be present for partitioned table space?

A - Unique Index

B - Clustered Index

C - Non-Unique Index

D - All of these

Answer : B

Explanation

A partitioned table space must have a clustered index.

Q 4 - What does application plan contains?

A - DBRM

B - Package

C - Both A & B

D - None of these

Answer : C

Explanation

Application plan consists of one or more DBRM & application package which is kept in buffer pool during program execution.

Q 5 - Which operation is not associated with cursor?

A - Declare

B - Open

C - Read

D - Close

Answer : C

Explanation

We do not use read statement with cursor instead we use fetch statement.

Q 6 - In which isolation level phantom rows can occur?

A - Repeatable Read

B - Read Stability

C - Both A & B

D - None of these

Answer : B

Explanation

In this isolation level other programs can INSERT new data so we can get phantom rows.

Q 7 - Which utility is take the backup of table spaces and index spaces?

A - RUNSTATS

B - REORG

C - RECOVER

D - COPY

Answer : D

Explanation

Copy utility is used to take the back up of table spaces and index spaces.

Q 8 - One tablespace is associated with one bufferpool. The size of bufferpool and tablespace must be same. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 9 - Embedded SQL statements works like normal SQL statements with some minor changes like output of query is directed to pre-defined set of variables which are referred as Host Variables. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This statement is correct.

Q 10 - Which component is used to processes SQL statements and selects the access paths?

A - Buffer Manager

B - Data Manager

C - DB2 Optimizer

D - None of these

Answer : C

Explanation

DB2 optimizer is used to select the access paths & to process the SQL queries.

db2_questions_answers.htm
Advertisements