Converting a decimal to a proper fraction without simplifying: Basic Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Converting a decimal to a proper fraction without simplifying: Basic. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Convert decimal 0.29 to a proper fraction without simplifying

Answer : A

Explanation

Step 1:

We drop the decimal and write the number 29 as the numerator of a fraction.

Step 2:

The place value of the last digit 9 is hundredth. So, we write 100 as the denominator of the fraction to get $\frac{29}{100}$

Step 3:

So, $0.29 = \frac{29}{100}$

Q 2 - Convert decimal 0.8 to a proper fraction without simplifying

Answer : C

Explanation

Step 1:

We drop the decimal and write the number 8 as the numerator of a fraction.

Step 2:

The place value of the digit 8 is tenth. So, we write 10 as the denominator of the fraction to get $\frac{8}{10}$

Step 3:

So, $0.8 = \frac{8}{10}$

Q 3 - Convert decimal 0.17 to a proper fraction without simplifying

Answer : D

Explanation

Step 1:

We drop the decimal and write the number 17 as the numerator of a fraction.

Step 2:

The place value of the last digit 7 is hundredth. So, we write 100 as the denominator of the fraction to get $\frac{17}{100}$

Step 3:

So, $0.17 = \frac{17}{100}$

Q 4 - Convert decimal 0.04 to a proper fraction without simplifying

Answer : B

Explanation

Step 1:

We drop the decimal and write the number 04 or 4 as the numerator of a fraction. (04 is same as 4)

Step 2:

The place value of the last digit 4 is hundredth. So, we write 100 as the denominator of the fraction to get $\frac{4}{100}$

Step 3:

So, $0.04 = \frac{4}{100}$

Q 5 - Convert decimal 0.21 to a proper fraction without simplifying

Answer : D

Explanation

Step 1:

We drop the decimal and write the number 21 as the numerator of a fraction.

Step 2:

The place value of the last digit 1 is hundredth. So, we write 100 as the denominator of the fraction to get $\frac{21}{100}$

Step 3:

So, $0.21 = \frac{21}{100}$

Q 6 - Convert decimal 0.10 to a proper fraction without simplifying

Answer : A

Explanation

Step 1:

We drop the decimal and write the number 10 as the numerator of a fraction.

Step 2:

The place value of the last digit 0 is hundredth. So, we write 100 as the denominator of the fraction to get $\frac{10}{100}$

Step 3:

So, $0.10 = \frac{10}{100}$

Q 7 - Convert decimal 0.15 to a proper fraction without simplifying

Answer : B

Explanation

Step 1:

We drop the decimal and write the number 15 as the numerator of a fraction.

Step 2:

The place value of the last digit 5 is hundredth. So, we write 100 as the denominator of the fraction to get $\frac{15}{100}$

Step 3:

So, $0.15 = \frac{15}{100}$

Q 8 - Convert decimal 0.09 to a proper fraction without simplifying

Answer : C

Explanation

Step 1:

We drop the decimal and write the number 09 or 9 as the numerator of a fraction. (09 is same as 9)

Step 2:

The place value of the last digit 9 is hundredth. So, we write 100 as the denominator of the fraction to get $\frac{9}{100}$

Step 3:

So, $0.09 = \frac{9}{100}$

Q 9 - Convert decimal 0.6 to a proper fraction without simplifying

Answer : A

Explanation

Step 1:

We drop the decimal and write the number 6 as the numerator of a fraction.

Step 2:

The place value of the digit 6 is tenth. So, we write 10 as the denominator of the fraction to get $\frac{6}{10}$

Step 3:

So, $0.6 = \frac{6}{10}$

Q 10 - Convert decimal 0.31 to a proper fraction without simplifying

Answer : B

Explanation

Step 1:

We drop the decimal and write the number 31 as the numerator of a fraction.

Step 2:

The place value of the last digit 1 is hundredth. So, we write 100 as the denominator of the fraction to get $\frac{31}{100}$

Step 3:

So, $0.31 = \frac{31}{100}$


converting_decimal_to_proper_fraction_without_simplifying_basic.htm

Advertisements