COBOL Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to COBOL Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Which data type is not available in COBOL?

A - Alphabetic (A)

B - Long (L)

C - Alphanumeric (X)

D - Numeric (9)

Answer : B

Explanation

Long data type is not available in COBOL. COBOL supports three data types Alphabetic, Numeric & Alphanumeric.

Q 2 - How you will declare a Half Word Binary in program?

A - S9(8) COMP

B - S9(4) COMP

C - 9(8) COMP

D - 9(4) COMP

Answer : B

Explanation

S9(4) COMP is used to declare a Half Word Binary.

Answer : B

Explanation

Coding asterisk (*) at 7th column comments out the complete line in COBOL program.

Q 4 - What is the output of following program?

IDENTIFICATION DIVISION.
PROGRAM-ID. HELLO.

DATA DIVISION.
   WORKING-STORAGE SECTION.
   01 WS-NUM1 PIC X(4) VALUE '15AB'.
   
PROCEDURE DIVISION.
   MOVE 'XXXX' TO WS-NUM1
   DISPLAY WS-NUM1.
STOP RUN.

A - 15AB

B - XXXX

C - Compilation error

D - Run time error

Answer : B

Explanation

Value of WS-NUM1 will be displayed. While declaring the WS-NUM1 variable we have set the value as '15AB' but in the procedure division we have moved 'XXXX' value in WS-NUM1. So XXXX value is displayed.

You can try same code using Try it option available below:

IDENTIFICATION DIVISION.
PROGRAM-ID. HELLO.

DATA DIVISION.
   WORKING-STORAGE SECTION.
   01 WS-NUM1 PIC X(4) VALUE '15AB'.
   
PROCEDURE DIVISION.
   MOVE 'XXXX' TO WS-NUM1
   DISPLAY WS-NUM1.
STOP RUN.

Q 5 - What is the output of following program?

IDENTIFICATION DIVISION.
PROGRAM-ID. HELLO.

DATA DIVISION.
   WORKING-STORAGE SECTION.
   01 WS-NUM1 PIC 9(9).
   01 WS-NUM2 PIC 9(9).
   
PROCEDURE DIVISION.
   A000-FIRST-PARA.
   MOVE 25 TO WS-NUM1 
   MOVE 15 TO WS-NUM2 
   
   IF WS-NUM1 > WS-NUM2 THEN
      DISPLAY 'IN LOOP 1 - IF BLOCK'
   ELSE
      DISPLAY 'IN LOOP 1 - ELSE BLOCK'
   END-IF.
   
STOP RUN.

A - IN LOOP 1 - ELSE BLOCK

B - IN LOOP 1 - IF BLOCK

C - Error

D - None of these

Answer : B

Explanation

WS-NUM1 is greater than WS-NUM2, so condition is satisfied and it will to IF loop.

You can try same code using Try it option available below:

IDENTIFICATION DIVISION.
PROGRAM-ID. HELLO.

DATA DIVISION.
   WORKING-STORAGE SECTION.
   01 WS-NUM1 PIC 9(9).
   01 WS-NUM2 PIC 9(9).
   
PROCEDURE DIVISION.
   A000-FIRST-PARA.
   MOVE 25 TO WS-NUM1 
   MOVE 15 TO WS-NUM2 
   
   IF WS-NUM1 > WS-NUM2 THEN
      DISPLAY 'IN LOOP 1 - IF BLOCK'
   ELSE
      DISPLAY 'IN LOOP 1 - ELSE BLOCK'
   END-IF.
   
STOP RUN.

Q 6 - Search is a binary search method, which is used to find elements inside the table. Is this statement true or false?

A - True

B - False

Answer : B

Explanation

This statement is false as Search is a linear search method where as Search All is binary search method.

Q 7 - How records are stored & accessed in indexed file organization?

A - Relative address method

B - Sequential access method

C - Direct access method

D - Both B & C

Answer : D

Explanation

An indexed sequential file consists of records that can be accessed sequentially. Direct access is also possible.

Q 8 - In which usage, data item is similar to Long or Double and is represented as double precision floating point number and internally data is stored in hexadecimal format?

A - COMP

B - COMP-3

C - COMP-2

D - COMP-1

Answer : C

Explanation

COMP-2 is represented as double precision floating point number and internally data is stored in hexadecimal format.

Q 9 - What is the output of following program?

IDENTIFICATION DIVISION.
PROGRAM-ID. HELLO.

DATA DIVISION.
   WORKING-STORAGE SECTION.
   01 WS-STRING PIC A(30).
   01 WS-STR1 PIC A(15) VALUE 'Tutorialspoint'.
   01 WS-STR2 PIC A(7) VALUE 'Welcome'.
   01 WS-STR3 PIC A(7) VALUE 'To AND'.
   01 WS-COUNT PIC 99 VALUE 1.

PROCEDURE DIVISION.
   STRING WS-STR2 DELIMITED BY SIZE
      WS-STR3 DELIMITED BY SPACE
      WS-STR1 DELIMITED BY SIZE
      INTO WS-STRING 
      WITH POINTER WS-COUNT
      ON OVERFLOW DISPLAY 'OVERFLOW!' 
   END-STRING.
   
   DISPLAY 'WS-STRING : 'WS-STRING.
   
STOP RUN.

A - WelcomeTo

B - WelcomeToTutorialspoint

C - WelcomeTutorialspoint

D - WelcomeTopoint

Answer : B

Explanation

String command is used to concatenate the strings.

You can try same code using Try it option available below:

IDENTIFICATION DIVISION.
PROGRAM-ID. HELLO.

DATA DIVISION.
   WORKING-STORAGE SECTION.
   01 WS-STRING PIC A(30).
   01 WS-STR1 PIC A(15) VALUE 'Tutorialspoint'.
   01 WS-STR2 PIC A(7) VALUE 'Welcome'.
   01 WS-STR3 PIC A(7) VALUE 'To AND'.
   01 WS-COUNT PIC 99 VALUE 1.

PROCEDURE DIVISION.
   STRING WS-STR2 DELIMITED BY SIZE
      WS-STR3 DELIMITED BY SPACE
      WS-STR1 DELIMITED BY SIZE
      INTO WS-STRING 
      WITH POINTER WS-COUNT
      ON OVERFLOW DISPLAY 'OVERFLOW!' 
   END-STRING.
   
   DISPLAY 'WS-STRING : 'WS-STRING.
   
STOP RUN.

Q 10 - Decimal point position can be used with numeric data. Assumed position is the position of decimal point and not included in the data. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This statement is correct.


cobol_questions_answers.htm

Advertisements