Distinguishing Between the Area and Circumference of a Circle Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Distinguishing Between the Area and Circumference of a Circle. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - James wants to buy cookies for his friend. The radius of a cookie is 3.6 inches. What is the cookie’s circumference?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Given radius r = 3.6 in

Step 2:

Circumference of the Cookie = 2πr = 2(3.14)3.6 = 22.61 in

Q 2 - Charles wants to put a circular table in middle of his room. The diameter of the table is 4.8 meters. Calculate how much area is covered by the table?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Given diameter = 4.8 m ; radius r = 4.8/2 = 2.4 m

Step 2:

Area covered by table = πr2 = (3.14)(2.4)(2.4) = 18.09 square meters

Q 3 - Steve makes a delicious burger. The diameter of the burger was 8.4 cm. What was the area of burger?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Given diameter = 8.4 cm ; radius r = 8.4/2 = 4.2 cm

Step 2:

Area of Circle = πr2 = (3.14)(4.2)(4.2) = 55.39 square cm

Q 4 - Rhea wants to make a round photo frame for her sister. The radius of the photo frame is 10.2 cm. What is the circumference of photo frame?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given radius r = 10.2 cm

Step 2:

Circumference of Photo frame = 2πr = 2(3.14)10.2 = 64.06 cm

Q 5 - Alice buys a round dinner table. The radius of dinner table is 2.8 meters. What is the area of table?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given radius r = 2.8 m

Step 2:

Area of Table = πr2 = (3.14)(2.8)(2.8) = 24.62 square meters

Q 6 - Jacob purchases a bowl. The radius of the bowl is 7.2 cm. What is the circumference of the bowl?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Given radius r = 7.2 cm

Step 2:

Circumference of Bowl = 2πr = 2(3.14)7.2 = 45.22 units

Q 7 - The area of a circle is 47.76 square meters. What is the approximate length of its radius?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Area of Circle = πr2 = (3.14) r2 = 47.76 square meters

Step 2:

r2 = 47.76/3.14 = 15.21; Taking square roots Radius r = 3.9 m

Q 8 - Eva makes a round pizza. If the cake is 6.4 inches in radius, how many square inches of cheese layer does she need to put on the pizza?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Given radius r = 6.4 in

Step 2:

Area of Cheese layer = πr2 = (3.14)(6.4)(6.4) = 128.61 square inches

Step 3:

Q 9 - A Ferris wheel has a diameter of 210 feet. How many feet will the Ferris wheel rotate in one complete turn?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Given diameter = 210 ft ; radius r = 210/2 = 105 ft

Step 2:

Circumference of Ferris Wheel = 2πr = 2(3.14)105 = 659.4 ft

Q 10 - The circumference of a circle is 16.52 feet. What is the approximate length of the radius?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Circumference of Circle = 2πr = 2(3.14)r = 16.52 ft

Step 2:

Radius r = 16.52/(2 × 3.14) = 2.63 ft


distinguishing_between_area_and_circumference_of_circle.htm

Advertisements
E-Books Store