Medieval Indian History - Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Medieval Indian History. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Consider the following statements:

The Arhai-din ka Jhonpra, built in Ajmer (Rajasthan), has gorgeous architect, especially its prayer hall.

The mehrab of Arhai-din ka Jhonpra is constructed of white marble.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 2 - Who among the following is known as Zinda Pir?

A - Shah Jahan

B - Jahangir

C - Akbar

D - Aurangzeb

Answer : D

Explanation

The meaning of Zinda Pir is living Saint.

Q 3 - In reference to Akbar’s governance, consider the following statements:

1. Akbar granted 5000 zat to Man Singh.

2. Akbar granted 7000 zat to Bhagwan Das

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : D

Explanation

Akbar granted 5000 zat to Bhagwan Das and 7000 zat to Man Singh.

Q 4 - In reference to Mughal’s mansabdari system, consider the following statements:

1. Mansabdars were paid through revenue assignments (i.e. Jagirs).

2. Mansabdari system had four scale gradation.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : A

Explanation

It had three scale gradation system.

Q 5 - Razia became sultan after removing …

A - Ruknuddin Feroz

B - Alauddin Khalji

C - Aladun Masud

D - Muhammad Tughlaq

Answer : A

Explanation

N/A

Q 6 - The Firdausi Silsila first found at ……

A - Delhi

B - Ajmer

C - Multan

D - Mysore

Answer : A

Explanation

The Firdausi Silsila had founded at Delhi, but later it had been moved to Bihar.

Q 7 - Who among the following had founded the city Hyderabad?

A - Quli Qutub Shah

B - Muhammad Quli Qutub Shah

C - Fataullah Imad Shah

D - Amir Ali Barid

Answer : B

Explanation

N/A

Q 8 - Who among the following had introduced the Naqshbandhi Silsila in India?

A - Khwaja Baqi Billah

B - Shaikh Shihabuddin Suhrawardi

C - Shah Niamatullah Qadri

D - Shaikh Bahauddin Zakariya

Answer : A

Explanation

The Naqshbandhi Silsila introduced in India during the latter periods of Akbar’s reign.

Q 9 - Who among the following had founded the Chisti Silsila?

A - Khwaja Abdal Chisti

B - Khwaja Moin-ud-din Chisti

C - Nizamuddin Auliya

D - Khwaja Baqi Billah

Answer : A

Explanation

Khwaja Abdal Chisti had founded Chisti Silsila in Herat.

Q 10 - In which of the following years, Akbar introduced ‘Ilahi Samvat?’

A - 1578

B - 1584

C - 1580

D - 1572

Answer : B

Explanation

Ilahi Samvat was a Calender.

medieval_indian_history_online_quiz.htm
Advertisements