JCL Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to JCL Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Positional parameters are coded first before any Keyword parameter and parameters are separated by ‘Commas’ only. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This statement is correct.

Answer : C

Explanation

JCL is terminated by a null statement which is optional. For a null statement code only // starting from column 1. All the lines after this will not be executed.

Q 3 - What will happen to Step2 if Step1 executes with RC=0?

//TXXXXXX JOB (XXXXX), ’XXXX’
//STEP1 EXEC PGM = PR1
//STEP2 EXEC PGM = PR2, COND = (4, LE, STEP1)

A - Step2 will be bypassed

B - Step2 will be executed

C - None of these

Answer : B

Explanation

It will read the condition on step2 as 4 Less than 0, which is false, so step will be executed. If condition is true then only the step will be bypassed.

Q 4 - What will happen to Step2 if Step1 executes with RC=0?

//TXXXXXX JOB (XXXXX), ’XXXX’
//STEP1 EXEC PGM = PR1
//STEP2 EXEC PGM = PR2, COND = EVEN

A - Step2 will be bypassed

B - Step2 will be executed

C - None of these

Answer : B

Explanation

Step2 will be executed as we have coded EVEN which means this step will be executed even if all other steps abends or not. If you will code EVEN then step will be executed irrespective of results from other steps.

Q 5 - RESTART parameter is coded in the JOB or EXEC statement and it helps in manual restart of the JOB/STEP after the job failure. State whether true or false?

A - True

B - False

Answer : A

Explanation

This statement is correct.

Q 6 - Which utility is used to create, delete, rename, catalog, uncatalog datasets (other than PDS) and usually used to manage VSAM datasets?

A - IEBGENER

B - IEBCOPY

C - IEBCOMPR

D - IDCAMS

Answer : D

Explanation

IDCAMS is used to create, delete, rename, catalog, uncatalog datasets (other than PDS) and usually used to manage VSAM datasets.

Q 7 - JOB statement specifies the information required for SPOOLing of the job such as job id, priority of execution, user-id to be notified upon completion of the job. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 8 - What is the output of following JCL?

//STEP1 EXEC PGM = SORT
//SYSOUT DD SYSOUT = *
//SORTIN DD DSN = input.file.name
//SORTOUT DD DSN = output.file.name
//SYSIN DD *
    SORT FIELDS = COPY
    SUM FIELDS = NONE
/*

A - It will copy the data from input file to output file and will eliminate the duplicates

B - It will copy the data from input file to output file and will not eliminate the duplicates

C - It will copy the data from input file to output file

D - None of these

Answer : A

Explanation

SUM FIELDS=NONE is used to eliminate the duplicate rows.

Q 9 - Which parameters we use in a JOB statement?

A - Positional

B - Keyword

C - In-Stream

D - Both A & B

Answer : D

Explanation

We use positional and keyword parameters in a job statement.

Q 10 - What is the output of following JCL?

//STEP1  EXEC PGM = IEBEDIT                                   
//SYSUT1   DD  DSN = XXXXXX.XXXX.XXXX(XXXXXXXX), DISP = SHR    
//SYSUT2   DD  SYSOUT = (*,INTRDR)                              
//SYSPRINT DD  SYSOUT = *                                       
//SYSIN    DD  *                                              
  EDIT TYPE = INCLUDE, STEPNAME = (STEP3,STEP7)                        
/* 

A - It will execute only STEP1

B - It will exclude STEP3 & STEP4 from execution

C - It will execute only STEP3 & STEP4

D - None of these

Answer : C

Explanation

This utility is used to run only particular steps in a JCL.

jcl_questions_answers.htm
Advertisements