IMS DB Mock Test


Advertisements


This section presents you various set of Mock Tests related to IMS DB Framework. You can download these sample mock tests at your local machine and solve offline at your convenience. Every mock test is supplied with a mock test key to let you verify the final score and grade yourself.

Questions and Answers

IMS DB Mock Test I

Answer : B

Explanation

IMS stands for Information Management System.

Answer : A

Explanation

DLI stands for Data Language Interface.

Q 3 - Which database processing is very fast?

A - DB2

B - IMS-DB

C - Both A & B

D - None of these

Answer : A

Explanation

IMS DB processing is very fast as compared to DB2.

Q 4 - Which database is difficult to manage?

A - DB2

B - IMS-DB

C - Both A & B

D - None of these

Answer : B

Explanation

IMS predefined tree structure reduces flexibility and it is difficult to manage.

Q 5 - Through which segment all dependent segments are accessed?

A - Twin Segment

B - Child Segment

C - Root Segment

D - None of these

Answer : C

Explanation

A segment that lies at the top of the hierarchy is called the root segment. It is the only segment through which all dependent segments are accessed.

Q 6 - How many levels of hierarchy a DLI database supports?

A - 10

B - 35

C - 20

D - 15

Answer : D

Explanation

A DL/I database can have 255 different segment types and 15 levels of hierarchy.

Q 7 - How many different types of segment can be there in a DLI database?

A - 15

B - 255

C - 355

D - 155

Answer : B

Explanation

A DL/I database can have 255 different segment types and 15 levels of hierarchy

Q 8 - Which segment lies at the top of the hierarchy?

A - Twin Segment

B - Child Segment

C - Root Segment

D - None of these

Answer : C

Explanation

The segment that lies at the top of the hierarchy is called the root segment. The root segment is the only segment through which all dependent segments are accessed.

Answer : C

Explanation

Data can be processed in both the ways: Sequential & Random.

Answer : A

Explanation

Predefined pattern for accessing data in DL/I is first down the hierarchy, then left to right.

Answer : A

Explanation

DBD stands for Database Descriptor.

Answer : A

Explanation

DBDGEN stands for Database Descriptor Generator.

Answer : B

Explanation

PSB stands for Program Specification Block.

Answer : B

Explanation

PSBGEN stands for Program Specification Block Generator.

Answer : A

Explanation

ACB stands for Access Control Block.

Q 16 - Which of the following describes the complete physical structure of the database?

A - DBD

B - PSB

C - ACB

D - None of these

Answer : A

Explanation

DBD describes the complete physical structure of the database once all the segments have been defined.

Q 17 - For FIELD macro statement in DBDGEN, what does TYPE=C parameter specifies?

A - Packed decimal data type

B - Hexadecimal data type

C - Character data type

D - Half word binary data type

Answer : C

Explanation

TYPE = C specifies Character data type for the field which we have declared.

Q 18 - For FIELD macro statement in DBDGEN, what does TYPE=P parameter specifies?

A - Packed decimal data type

B - Hexadecimal data type

C - Character data type

D - Half word binary data type

Answer : A

Explanation

TYPE=P specifies Packed decimal data type for the field which we have declared.

Q 19 - For FIELD macro statement in DBDGEN, what does TYPE=X parameter specifies?

A - Packed decimal data type

B - Hexadecimal data type

C - Character data type

D - Half word binary data type

Answer : B

Explanation

TYPE=X specifies Hexadecimal data type for the field which we have declared.

Q 20 - For FIELD macro statement in DBDGEN, what does TYPE=H parameter specifies?

A - Packed decimal data type

B - Hexadecimal data type

C - Character data type

D - Half word binary data type

Answer : D

Explanation

TYPE = H specifies Half word binary data type for the field which we have declared.

Answer : A

Explanation

SENSEG is known as Segment Level Sensitivity. It defines the program's access to parts of the database and it is identified at the segment level.

Answer : B

Explanation

ACB stands for Access Control Blocks Generator. It is used to generate ACBs.

Q 23 - Which parameter specifies the language in which the application program is written in PSBGEN?

A - LANGUAGE

B - LANG

C - WRITE

D - PSBNAME

Answer : B

Explanation

The LANG parameter specifies the language in which the application program is written, e.g., COBOL.

Q 24 - Which statement is used to pass the control from the DL/I to the COBOL program?

A - ENTRY 'DLITCBL' USING pcb-name

B - ENTRY 'DLICBL' USING pcb-name1

C - ENTRY 'CBLTDLI' USING pcb-name1

D - None of these

Answer : A

Explanation

Entry Statement is used to pass the control from the DL/I to the COBOL program. Syntax: ENTRY 'DLITCBL' USING pcb-name

Q 25 - What does DLITCBL stands for?

A - DL/I to COBOL

B - DL/I COBOL

C - Both A & B

D - None of these

Answer : A

Explanation

DLITCBL stands for DL/I to COBOL. The entry statement is used to define the entry point in the program.

Answer Sheet

Question Number Answer Key
1 B
2 A
3 A
4 B
5 C
6 D
7 B
8 C
9 C
10 A
11 A
12 A
13 B
14 B
15 A
16 A
17 C
18 A
19 B
20 D
21 A
22 B
23 B
24 A
25 A

ims_db_questions_answers.htm

Advertisements
E-Books Store