QTP Mock Test


Advertisements

This section presents you various set of Mock Tests related to QTP Framework. You can download these sample mock tests at your local machine and solve offline at your convenience. Every mock test is supplied with a mock test key to let you verify the final score and grade yourself.

Questions and Answers

QTP Mock Test II

Q 1 - How can you add recordable or non-recordable operations to your test?

  1. Use the Step Generator

  2. Insert through Keyword View.

  3. Drag objects from Available Keywords.

  4. Drag objects from the Data Table.

A - (1) (2) and (3) only

B - (3) and (4) Only

C - (1) (2) and(3) Only

D - All (1) (2) (3) and (4)

Answer : C

Explanation

It can be added using step generator or through keyword view or it can be dragged objects from available keywords.

Answer : A

Explanation

It comprises of calls to actions

Q 3 - Which names are used to identify the status of your application before and after your automated test executes?

  1. initial condition

  2. static state

  3. end condition

  4. done condition

A - (1) (2) and (3) only

B - (3) Only

C - (1) and(3) Only

D - All (1) (2) (3) and (4)

Answer : C

Explanation

A point to note here is that when you are iterating over a specific business process the initial and end conditions should be same.

Q 4 - During the planning phase, you decide to create multiple actions that can be combined and reused to achieve testing goals. Which element is critical for identifying the actions to be recorded and how to combine them?

A -input data

B - parameters

C -initial and end conditions

D -visual cue

Answer : C

Explanation

Initial and end conditions is critical for identifying and combining them.

Q 5 - What are the default add-ins checked for installation in UFT

  1. .NET

  2. ActiveX

  3. HTML

  4. Web

  5. Java

  6. Visual Basic

A - (1) (3) and (4) only

B - (2) (4) and (6) Only

C - (1) and(4) Only

D - All (1) (2) (3) and (5)

Answer : B

Explanation

While installing UFT, the .NET, Wen and VB plugins are activated by default for installation

Q 6 - Which UFT View Option will show you the repositories associated with each action?

  1. Resources

  2. Information

  3. Script Repository

  4. Active Screen

A - (1) (2) and (3) only

B - (1) Only

C - (1) and(3) Only

D - All (1) (2) (3) and (4)

Answer : B

Explanation

Resources pane shows the repositories associated with each action.

Q 7 - Where can you reset the add-in manager if it does not display when you launch UFT?

A - General Options

B - Run Options

C - Test Properties

D - Test Settings

Answer : A

Explanation

It is available under Tools menu.

Q 8 - You set your Record and Run settings to 'Record and run test on any open browser'. Which applications will be recorded?

  1. Firefox

  2. Safari

  3. Opera

  4. Chrome

  5. Internet Explorer

A - (1) (4) and (5) only

B - (5) Only

C - (1) and (5) Only

D - All (1) (2) (3) (4) and (5)

Answer : C

Explanation

Firefox and IE are used when we set Record and Run settings to 'Record and run test on any open browser'

Q 9 - Which directory is the default directory in the UFT file structure where the local Data Table is located ?

A - Action 0 folder

B - Local Action folder

C - Default Test folder

D - Data folder

Answer : C

Explanation

The local as well as Global data table can be found in Default.xls file located in correposnding test folder.

Q 10 - Which UFT menu item should you use when emailing a UFT test to another tester?

A - Send Email

B - Export Test and Email

C - Save Test with Resources

D - Export Test to Zip File

Answer : D

Explanation

Export Test to ZIP File is used to email UFT test to another tester.

Q 11 - You have defined a global synchronization timeout of 30 seconds for your test. The synchronization point timeout for a button to become enabled is set to 10000. During playback of the script, what is the maximum amount of time UFT will wait for the button to become enabled?

A - 10 seconds

B - 30 seconds

C - 40 seconds

D - 10030 seconds

Answer : C

Explanation

UFT waits up to the amount of time set for the object synchronization timeout option, plus the time set for the synchronization point timeout.

Answer : A

Explanation

Any object in UFT is identified with the help of its class and objectís properties.

Q 13 - Which UFT feature should you use to view methods and properties of objects in your application?

A - Spy Object

B - Object Repository

C - Object Spy

D - Object Viewer

Answer : C

Explanation

Object Spy tool helps tester to view methods and properties of objects.

Q 14 - Which object repository type is created by default ?

  1. shared

  2. reusable

  3. local

  4. global

A - (1) (2) and (3) only

B - (3) Only

C - (1) and(3) Only

D - All (1) (2) (3) and (4)

Answer : B

Explanation

Local object repository is created by default and carries the extension .bdb.

Q 15 - You need to change the properties of an object in your object repository. Which repository feature enables you to quickly access the specific item if your repository contains hundreds of objects?

A - Highlight in Application

B - Search in Repository

C - Identify in Repository

D - Locate in Repository

Answer : D

Explanation

Locate in repository is used to quickly access the specific item if your repository contains hundreds of objects.

Q 16 - Which step categories can be added using the Step Generator Tool ?

  1. run-time objects

  2. default object types

  3. test objects

  4. utility objects

  5. data objects

  6. Functions

A - (1) (3) and (5) only

B - (2) (4) and (6) Only

C - (1) (5) and(6) Only

D - (3) (4) and (6)

Answer : D

Explanation

Test object, utility objects and functions can be added using the step generator tool.

Q 17 - Which UFT feature confirms that the application is functioning correctly?

A - parameterization

B - checkpoint

C - breakpoint

D - validation

Answer : B

Explanation

Checkpoint confirms if the application is functioning correctly.

Q 18 - Which statement type can you use in your test to wait for a condition to be met and fail the test if it times out before meeting the condition?

A - pause method

B - exist method

C - standard checkpoint

D - wait statement

Answer : C

Explanation

Standard Checkpoint helps testers to wait for a condition to be met and fail the test if it times out before meeting the condition

Q 19 - Which Checkpoint validate the image color.

A - Standard

B - Bitmap

C - Page

D - Picture

Answer : B

Explanation

Bitmap checkpoint helps us to validate the image color.

Q 20 - Which checkpoint type should you use to validate the enabled state of a button?

A - text

B - enabled

C - standard

D - XML

Answer : C

Explanation

Standard checkpoint helps us to validate the enabled state of a button.

Q 21 - Which term is used to define a string of special characters that define the condition of the search?

A - constant expression

B - regular expression

C - placeholder

D - parameter

Answer : B

Explanation

regular expression is used to define a string of special characters that define the condition of the search.

Answer : B

Explanation

Design time data table is used to store data for input parameters.

Q 23 - User-defined environment variables can be imported from an external file. What is the valid file type that can be imported?

A - txt

B - xml

C - csv

D - html

Answer : B

Explanation

XML files are imported into environmental variables option under Test Settings > Environment > User Defined dropdown option.

Q 24 - After playing back a test containing output values, where can the output values be viewed?

A - global Data Table

B - local Data Table

C - design-time Data Table

D - run-time Data Table

Answer : D

Explanation

Run time data table is available in the Results viewer where the output values can be viewed.

Q 25 - How can the Data Table be used in a custom checkpoint?

  1. to store output values

  2. to use formulas

  3. to access global values

  4. to compare columns

A - (1) and (3) only

B - (2) and (4) Only

C - (2) and (3) only

D - (1) and (4) only

Answer : A

Explanation

Data Table can be used as a custom checkpoint to store output values and to access global values.

Q 26 - Which checkpoint type uses a query to validate expected value?

A - standard

B - table

C - database

D - SQL Checkpoint

Answer : C

Explanation

Database checkpoint is used to query to validate expected value.

Q 27 - What is compared in a bitmap checkpoint?

  1. bits

  2. RGB

  3. pixels

  4. text

  5. jpegs

A - (1) (2) and (3) only

B - (3) Only

C - (4) and(5) Only

D - (1) (3) and (5)

Answer : B

Explanation

Bitmap checkpoint compares pixels only.

Q 28 - Which bitmap checkpoint feature allows the checkpoint to pass even if bitmaps are not identical?

A - bit tolerance

B - RGB tolerance

C - BW tolerance

D - image tolerance

Answer : B

Explanation

Bitmap checkpoint checks for RGB Tolerance even if bitmaps are not identical.

Q 29 - Which status is reported in the Test Results Summary if the test does not include checkpoints?

A - Fail

B - Passed

C - Done

D - Complete

Answer : C

Explanation

Done is used in Reporter.Report event method to report in test result summary if it doesnot include checkpoints.

Answer : B

Explanation

The summary reports the status for each iteration in the test result summary page.

Q 31 - A tester uses UFT connected to Quality Center (ALM) and the tests are stored in ALM. At an upcoming conference, this tester wants to demonstrate a new UFT test. The test makes calls to reusable actions from other QuickTest Professional tests stored in Quality Center. What is the simplest way to make the test portable so it can run disconnected from Quality Center?

A - Use the QuickTest Professional Save test with resources feature.

B - Change the calls to the reusable actions, use copies of the reusable actions, and then use the QuickTest Professional Save test with resources feature.

C - Use the QuickTest Professional Save test with resources feature for main test and do the same for the test that contains the called reusable actions.

D - Use the QuickTest Professional Export to zip feature.

Answer : A

Explanation

Tester should use the QuickTest Professional Save test with resources feature to demonstrate a new UFT test inorder to make the test portable so it can run disconnected from Quality Center.

Answer : B

Explanation

When call to copy of an action is performed all the steps, checkpoints, parameterizations, action parameters, and object repository are all copied over.

Answer : B

Explanation

Test Flow Panel displays all the tests actions.

Q 34 - Where are the local data sheet iterations specified ?

A - Test Run Properties/a>

B - Action Settings

C - Action Call Properties

D - Test Flow Settings

Answer : C

Explanation

local data sheet iterations are specified in Action call Properties.

Answer : A

Explanation

You have to navigate to Resources > Object Repository Manager.

Answer : B

Explanation

Update from Local Repository Tool is the option to be used for merging OR.

Q 38 - Which conflicts does the Objects Repositories Merge Tool detect? (Select three)

  1. same object different parent

  2. same name different description

  3. same description different name

  4. same name extra properties

  5. similar description

A - (1) (2) and (3) only

B - (1) (4) and (5) Only

C - (1) (2) and (4) Only

D - (2) (3) and (5)

Answer : D

Explanation

OR Merge tool looks for 3 conflicts - same name different description, same description different name and similar description.

Q 39 - Which steps are required to connect to ALM from UFT? (Select three.)

  1. define a project

  2. connect to the server

  3. authenticate user

  4. create a user

  5. define a domain

  6. select a project

A - (2) (3) and (4)

B - (1) (2) and (3)

C - (2) (3) and (6)

D - (2) (3) and (5)

Answer : C

Explanation

Steps includes connect to the server,authenticate user and selecting a project.

Q 40 - Which feature requires a connection to ALM?

  1. Version Control

  2. Jump to Step

  3. System Monitor

  4. Save Test with Resources

A - (1) (2) and (3) only

B - (3) Only

C - (1) Only

D - All (1) (2) (3) and (4)

Answer : C

Explanation

User has to connect to ALM if Version Control is enabled for the project.

Q 41 - Identify UFT resources. (Select three.)

  1. test versions

  2. actions

  3. checkpoints

  4. function libraries

  5. images

  6. recovery scenarios

A - (1) (2) and (3) only

B - (2 (3) and (4) Only

C - (4) (5) and (6) Only

D - (2) (4) and (6) only

Answer : D

Explanation

UFT Resources in the above list are actions, checkpoints and recovery scenarios

Q 42 - Which menu option should you use to save your test to a version controlled ALM/QC project for the first time?

A - Check-in

B - Save As

C - Save Test with Resources

D - Create Version

Answer : B

Explanation

Save As Option to be used inorder to save your test to a version controlled ALM/QC project for the first time.

Q 43 - Which Recording mode records mouse and keyboard operations.

A - Analog

B - Low

C - Normal

D - Insight

Answer : A

Explanation

Analog Recording mode records mouse and Keyboard Operations.

Q 44 - Which feature can you use to teach UFT to recognize any area of your application

A - object identification

B - object wizard

C - virtual objects

D - virtual identification

Answer : C

Explanation

Virtual Objects can teach UFT to recognize any area in your application.

Q 45 - You are creating a recovery scenario to handle a pop-up message box with OK Button. Which recovery option should you select?

A - Keyboard or mouse operation

B - Close application process

C - Function call

D - Restart Microsoft Windows

Answer : A

Explanation

Keyboard or mouse operation is the appropriate recovery operation to be used.

Q 46 - How can you pause and interact with the playback of a test?

A - Add a wait statement.

B - Add a breakpoint.

C - Add a delay.

D - Add a stop point.

Answer : B

Explanation

Testers has to add a break point to debug or to pause and interact with the playback of a test.

Q 47 - Which tab in the Debug Viewer pane allows you to view or change variables or properties?

A - Watch

B - Variables

C - Command

D - View

Answer : A

Explanation

Watch tab in the Debug Viewer pane allows you to view or change variables or properties.

Q 48 - Which Settings tab enables UFT to measure the resources being used by the application?

A - Resources

B - Environment

C - Local System Monitor

D - Run

Answer : C

Explanation

Local System Monitor enables UFT to measure the resources being used by the application.

Answer : D

Explanation

Define a monitor limit can be used to cause the test to fail?

Q 50 - What can you do using the To Do pane? (Select two.)

  1. Assign tasks to others.

  2. Mark a task as In progress.

  3. View TODO comments existing in the current test recovery scenarios.

  4. Export TODO comments to comma-separated values or XML format.

  5. View TODO comments existing in the current test checkpoints.

A - (1) and (2) only

B - (3) and (4) Only

C - (4) and (5) Only

D - (1) and (4) Only

Answer : D

Explanation

Once can do : Assign tasks to others, Export TODO comments to comma-separated values or XML format.

Answer Sheet

Question Number Answer Key
1 C
2 A
3 C
4 C
5 B
6 B
7 A
8 C
9 C
10 D
11 C
12 A
13 C
14 B
15 D
16 D
17 B
18 C
19 B
20 C
21 B
22 B
23 B
24 D
25 A
26 C
27 B
28 B
29 C
30 B
31 A
32 B
33 B
34 C
35 D
36 A
37 B
38 D
39 C
40 C
41 D
42 B
43 A
44 C
45 A
46 B
47 A
48 C
49 D
50 D
qtp_questions_answers.htm
Advertisements