Python Mock Test


Advertisements

This section presents you various set of Mock Tests related to Python. You can download these sample mock tests at your local machine and solve offline at your convenience. Every mock test is supplied with a mock test key to let you verify the final score and grade yourself.

Questions and Answers

Python Mock Test II

Q 1 - What is the output of print tuple[2:] if tuple = ( 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 )?

A - ( 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 )

B - abcd

C - (786, 2.23)

D - (2.23, 'john', 70.2)

Answer : D

Explanation

It will print elements starting from 3rd element. Output would be (2.23, 'john', 70.2).

Q 2 - What is the output of print tinytuple * 2 if tinytuple = (123, 'john')?

A - (123, 'john', 123, 'john')

B - (123, 'john') * 2

C - Error

D - None of the above.

Answer : A

Explanation

It will print list two times. Output would be (123, 'john', 123, 'john').

Q 3 - What is the output of print tinytuple * 2 if tinytuple = (123, 'john')?

A - (123, 'john', 123, 'john')

B - (123, 'john') * 2

C - Error

D - None of the above.

Answer : A

Explanation

It will print list two times. Output would be (123, 'john', 123, 'john').

Q 5 - Which of the following function of dictionary gets all the keys from the dictionary?

A - getkeys()

B - key()

C - keys()

D - None of the above.

Answer : C

Explanation

Using dictionary.keys() function, we can get all the keys from the dictionary object.

Q 6 - Which of the following function of dictionary gets all the values from the dictionary?

A - getvalues()

B - value()

C - values()

D - None of the above.

Answer : C

Explanation

Using dictionary.values() function, we can get all the values from the dictionary object.

Q 7 - Which of the following function convert a string to an int in python?

A - int(x [,base])

B - long(x [,base] )

C - float(x)

D - str(x)

Answer : A

Explanation

int(x [,base]) − Converts x to an integer. base specifies the base if x is a string.

Q 8 - Which of the following function convert a string to a long in python?

A - int(x [,base])

B - long(x [,base] )

C - float(x)

D - str(x)

Answer : B

Explanation

long(x [,base]) − Converts x to a long. base specifies the base if x is a string.

Q 9 - Which of the following function convert a string to a float in python?

A - int(x [,base])

B - long(x [,base] )

C - float(x)

D - str(x)

Answer : C

Explanation

float(x) − Converts x to a floating-point number.

Q 10 - Which of the following function convert an object to a string in python?

A - int(x [,base])

B - long(x [,base] )

C - float(x)

D - str(x)

Answer : D

Explanation

str(x) − Converts object x to a string representation.

Q 11 - Which of the following function convert an object to a regular expression in python?

A - repr(x)

B - eval(str)

C - tuple(s)

D - list(s)

Answer : A

Explanation

repr(x) − Converts object x to an expression string.

Q 12 - Which of the following function convert a String to an object in python?

A - repr(x)

B - eval(str)

C - tuple(s)

D - list(s)

Answer : B

Explanation

eval(str) − Evaluates a string and returns an object.

Q 13 - Which of the following function convert a String to a tuple in python?

A - repr(x)

B - eval(str)

C - tuple(s)

D - list(s)

Answer : C

Explanation

tuple(s) − Converts s to a tuple.

Q 14 - Which of the following function convert a String to a list in python?

A - repr(x)

B - eval(str)

C - tuple(s)

D - list(s)

Answer : D

Explanation

list(s) − Converts s to a list.

Q 15 - Which of the following function convert a String to a set in python?

A - set(x)

B - dict(d)

C - frozenset(s)

D - chr(x)

Answer : A

Explanation

set(s) − Converts s to a set.

Q 16 - Which of the following function convert a sequence of tuples to dictionary in python?

A - set(x)

B - dict(d)

C - frozenset(s)

D - chr(x)

Answer : B

Explanation

dict(d) − Creates a dictionary. d must be a sequence of (key,value) tuples.

Q 17 - Which of the following function convert a string to a frozen set in python?

A - set(x)

B - dict(d)

C - frozenset(s)

D - chr(x)

Answer : C

Explanation

frozenset(s) − Converts s to a frozen set.

Q 18 - Which of the following function convert an integer to a character in python?

A - set(x)

B - dict(d)

C - frozenset(s)

D - chr(x)

Answer : D

Explanation

chr(x) − Converts s to a frozen set.

Q 19 - Which of the following function convert an integer to an unicode character in python?

A - unichr(x)

B - ord(x)

C - hex(x)

D - oct(x)

Answer : A

Explanation

unichr(x) − Converts an integer to a Unicode character.

Q 20 - Which of the following function convert a single character to its integer value in python?

A - unichr(x)

B - ord(x)

C - hex(x)

D - oct(x)

Answer : B

Explanation

ord(x) − Converts a single character to its integer value.

Q 21 - Which of the following function convert an integer to hexadecimal string in python?

A - unichr(x)

B - ord(x)

C - hex(x)

D - oct(x)

Answer : C

Explanation

hex(x) − Converts an integer to a hexadecimal string.

Q 22 - Which of the following function convert an integer to octal string in python?

A - unichr(x)

B - ord(x)

C - hex(x)

D - oct(x)

Answer : D

Explanation

oct(x) − Converts an integer to an octal string.

Q 23 - Which of the following operator in python performs exponential (power) calculation on operands?

A - **

B - //

C - is

D - not in

Answer : A

Explanation

** Exponent − Performs exponential (power) calculation on operands. a**b = 10 to the power 20 if a = 10 and b = 20.

Q 24 - Which of the following operator in python performs the division on operands where the result is the quotient in which the digits after the decimal point are removed?

A - **

B - //

C - is

D - not in

Answer : B

Explanation

// Floor Division − The division of operands where the result is the quotient in which the digits after the decimal point are removed.

Q 25 - Which of the following operator in python evaluates to true if the variables on either side of the operator point to the same object and false otherwise?

A - **

B - //

C - is

D - not in

Answer : C

Explanation

is − Evaluates to true if the variables on either side of the operator point to the same object and false otherwise. x is y, here is results in 1 if id(x) equals id(y).

Answer Sheet

Question Number Answer Key
1 D
2 A
3 A
4 D
5 C
6 C
7 A
8 B
9 C
10 D
11 A
12 B
13 C
14 D
15 A
16 B
17 C
18 D
19 A
20 B
21 C
22 D
23 A
24 B
25 C
python_questions_answers.htm
Advertisements