IMS DB Mock Test


Advertisements

This section presents you various set of Mock Tests related to IMS DB Framework. You can download these sample mock tests at your local machine and solve offline at your convenience. Every mock test is supplied with a mock test key to let you verify the final score and grade yourself.

Questions and Answers

IMS DB Mock Test IV

Q 1 - When we issue a GU or GN call, the DL/I establishes its parentage at the lowest level segment that is retrieved. If we include a P command code, then the DL/I establishes its parentage at a higher level segment in the hierarchical path. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 2 - Multiple PCBs can not be defined for a single database. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : A

Explanation

This statement is incorrect as Multiple PCBs can be defined for a single database.

Q 3 - It is not possible for a program to maintain multiple positions in a database using a single PCB. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : A

Explanation

This statement is incorrect as a program can maintain multiple positions in a database using a single PCB.

Q 4 - The prefix part of the index pointer segment contains a pointer to the Index Target Segment. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 5 - The data element contains the key value from the segment in the indexed database over which the index is built. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This statement is correct.

Q 6 - Any field can be used as a secondary key. It need not be the segments sequence field. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 7 - When we build a secondary index, the apparent hierarchical structure of the database is also changed. The index target segment becomes the apparent root segment. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 8 - When an AND (* or &) operator is used with secondary indexes, it is known as a dependent AND operator. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 9 - Sparse sequencing is also known as Sparse Indexing. We can remove some of the index source segments from the index using sparse sequencing with secondary index database. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 10 - A logical relationship is a path between two segments which are related logically and not physically. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This statement is correct.

Q 11 - Logical twins are the occurrences of a logical child segment type that are all subordinate to a single occurrence of the logical parent segment type. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 12 - For Bidirectional Virtual relationship the logical connection goes from the logical child to the logical parent and it cannot go the other way around. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : A

Explanation

This statement is wrong as Bidirectional Virtual relationship allows access in both the directions. The logical child in its physical structure and the corresponding virtual logical child can be seen as paired segments.

Q 13 - For Unidirectional Virtual relationship the logical connection goes from the logical child to the logical parent and it cannot go the other way around. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 14 - A DL/I records all the changes made by an application program in a file which is known as the log file. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 15 - In Forward Recovery, DL/I uses the log file to store the change data. The accumulated transactions are re-posted using this log file. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Answer : A

Explanation

DBMS stands for Database Management System.

Answer : B

Explanation

MPP stands for Message Processing Program.

Answer : A

Explanation

BMP stands for Batch Message Processing.

Q 19 - Which of them is a processing mode in IMS DB?

A - Batch DLI

B - MPP Mode

C - BMP Mode

D - All of these

Answer : D

Explanation

All these are the processing modes which are available in IMS DB.

Q 20 - Which of the following programming language is supported by IMS DB?

A - COBOL

B - PL1

C - C

D - All of these

Answer : D

Explanation

All of these programming languages are supported by IMS DB.

Q 21 - How many DBDs can be there for a single database?

A - 1

B - 10

C - 5

D - No Limit

Answer : A

Explanation

One DBD is generated for a single database.

Q 22 - What error code you will get when program issues a replace call without an immediately preceding get hold call?

A - DJ

B - Spaces

C - DA

D - GF

Answer : A

Explanation

This is self explanatory.

Q 23 - What error code you will get when program makes a change to the segment’s key field before issuing the REPL or DLET call?

A - DJ

B - Spaces

C - DA

D - GF

Answer : C

Explanation

This is self explanatory.

Q 24 - What error code you will get when a qualified SSA is used on REPL or DLET call?

A - AJ

B - Spaces

C - DA

D - GF

Answer : A

Explanation

This is self explanatory.

Q 25 - What error code you will get when you try to add a segment occurrence that is already present in the database?

A - II

B - Spaces

C - DA

D - GF

Answer : A

Explanation

This is self explanatory.

Answer Sheet

Question Number Answer Key
1 B
2 A
3 A
4 B
5 B
6 B
7 B
8 B
9 B
10 B
11 B
12 A
13 B
14 B
15 B
16 A
17 B
18 A
19 D
20 D
21 A
22 A
23 C
24 A
25 A
ims_db_questions_answers.htm
Advertisements