IMS DB Mock Test


Advertisements

This section presents you various set of Mock Tests related to IMS DB Framework. You can download these sample mock tests at your local machine and solve offline at your convenience. Every mock test is supplied with a mock test key to let you verify the final score and grade yourself.

Questions and Answers

IMS DB Mock Test III

Q 1 - Where do we code command code in a qualified SSA?

A - 10th position

B - 9th position

C - 11th position

D - 12th position

Answer : A

Explanation

Command code is coded at the tenth position.

Q 2 - What command code we used to code for Concatenated Key?

A - C

B - D

C - F

D - L

Answer : A

Explanation

To use command codes, specify an asterisk in the 9th position of the SSA and for concatenated key we code C at 10th position.

Q 3 - If a call is successful what value you will get in STATUS-CODE field?

A - SPACE

B - ZERO

C - GE

D - GF

Answer : A

Explanation

If a call is successful you will get spaces in STATUS-CODE field.

Q 4 - What command code we used to code for Path Call?

A - C

B - D

C - F

D - L

Answer : B

Explanation

To use command codes, specify an asterisk in the 9th position of the SSA and for Path Call we code D at 10th position.

Q 5 - What value you will get in GN call if end of database is reached and segment not found?

A - SPACE

B - ZERO

C - GE

D - GB

Answer : D

Explanation

If end of database is reached and segment is not found then you will get GB value in STATUS-CODE for GN call.

Q 6 - What command code we used to code for First Occurrence?

A - C

B - D

C - F

D - L

Answer : C

Explanation

To use command codes, specify an asterisk in the 9th position of the SSA and for First Occurrence we code F at 10th position.

Q 7 - What error code you will get in GU call if DL/I could not find a segment that met the criteria specified in the call?

A - SPACE

B - ZERO

C - GE

D - GF

Answer : C

Explanation

You will get GE value in STATUS-CODE if DL/I could not find a segment that met the criteria specified in the call.

Q 8 - What command code we used to code for Last Occurrence?

A - C

B - D

C - F

D - L

Answer : D

Explanation

To use command codes, specify an asterisk in the 9th position of the SSA and for Last Occurrence we code L at 10th position.

Answer : A

Explanation

PCB stands for Program Communication Block.

Q 10 - What command code we used to code for Path Call Ignore?

A - N

B - P

C - Q

D - U

Answer : A

Explanation

To use command codes, specify an asterisk in the 9th position of the SSA and for Path Call Ignore we code N at 10th position.

Q 11 - What are the parameters that are used in CBLTDLI call?

A - Function code and PCB mask

B - Segment I/O Area

C - SSAs

D - All of these

Answer : D

Explanation

Function code, PCB mask, Segment I/O Area & SSAs are the parameters used in a CBLTDLI call.

Q 12 - What command code we used to code for Set Parentage?

A - N

B - P

C - Q

D - U

Answer : B

Explanation

To use command codes, specify an asterisk in the 9th position of the SSA and for Set Parentage we code P at 10th position.

Q 13 - Which of them is a control block in IMS DB?

A - DBD

B - PSB

C - ACB

D - All of these

Answer : D

Explanation

This is self explanatory.

Q 14 - What command code we used to code for Enqueue Segment?

A - N

B - P

C - Q

D - U

Answer : C

Explanation

To use command codes, specify an asterisk in the 9th position of the SSA and for Enqueue Segment we code Q at 10th position.

Q 15 - What is the retrieval sequence in IMS DB?

A - Top to bottom

B - Front to back

C - Left to right

D - All of these

Answer : D

Explanation

All these are the approaches which are used for retrieval of data.

Q 16 - What are the maximum number of fields in a database?

A - 1000

B - 555

C - 755

D - 899

Answer : A

Explanation

Maximum number of fields per database are 1000.

Q 17 - What is the maximum number of PCBs allowed in a PSB?

A - No Limit

B - 1

C - 100

D - 255

Answer : A

Explanation

There is no limit of PCBs allowed in a PSB.

Q 18 - How many key fields are allowed in segment?

A - 1

B - 100

C - No Limit

D - 255

Answer : A

Explanation

There can be only one key field in a segment.

Q 19 - How many search fields are allowed in segment?

A - 1

B - 100

C - No Limit

D - 255

Answer : A

Explanation

There can be only one search field in a segment.

Q 20 - The function of transaction manager is to provide a communication platform between the database and the application programs. IMS acts as a transaction manager. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 21 - Within the IMS Database, there is only one occurrence of each segment type, but there can be an unlimited number of occurrences of each segment type. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This statement is correct.

Q 22 - All segments are known as dependent segments. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : A

Explanation

This statement is incorrect as all segments other than the root segment are known as dependent segments.

Q 23 - Each occurrence of the root segment, plus all the subordinate segment occurrences make one database record. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 24 - Application programs have their own PSB and it is common for application programs that have similar database processing requirements to share a PSB. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 25 - Command codes are used to enhance the functionality of DL/I calls. Command codes reduce the number of DL/I calls, making the programs simple. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This statement is correct.

Answer Sheet

Question Number Answer Key
1 A
2 A
3 A
4 B
5 D
6 C
7 C
8 D
9 A
10 A
11 D
12 B
13 D
14 C
15 D
16 A
17 A
18 A
19 A
20 B
21 B
22 A
23 B
24 B
25 B
ims_db_questions_answers.htm
Advertisements