IMS DB Mock Test


Advertisements

This section presents you various set of Mock Tests related to IMS DB Framework. You can download these sample mock tests at your local machine and solve offline at your convenience. Every mock test is supplied with a mock test key to let you verify the final score and grade yourself.

Questions and Answers

IMS DB Mock Test II

Q 1 - Which is used to pass the control back to the IMS control program?

A - RETURN

B - GOBACK

C - BACK

D - None of these

Answer : B

Explanation

GOBACK is used to pass the control back to the IMS control program.

Q 2 - Which function is used to get the unique record from the IMS databse?

A - DLI-GU

B - DLI-GHU

C - DLI-GN

D - DLI-GHN

Answer : A

Explanation

'GU' code is used for the Get Unique function. It works similar to the random read statement in COBOL. It is used to fetch a particular segment occurrence based on the field values.

Q 3 - Which function is used to get a unique record for update purpose?

A - DLI-GU

B - DLI-GHU

C - DLI-GN

D - DLI-GHN

Answer : B

Explanation

'GHU' code is used for Get Hold Unique. Hold function specifies that we are going to update the segment after retrieval. The Get Hold Unique function corresponds to the Get Unique call.

Q 4 - Which function is used to get the next record in sequential order?

A - DLI-GU

B - DLI-GHU

C - DLI-GN

D - DLI-GHN

Answer : C

Explanation

'GN' code is used for the Get Next function. It works similar to the read next statement in COBOL. It is used to fetch segment occurrences in a sequence.

Q 5 - Which function is used to get a next record for update purpose?

A - DLI-GU

B - DLI-GHU

C - DLI-GN

D - DLI-GHN

Answer : D

Explanation

'GHN' code is used for Get Hold Next. Hold function specifies that we are going to update the segment after retrieval. The Get Hold Next function corresponds to the Get Next call.

Q 6 - Which function is used to retrieve segment occurrences in sequence subordinate to an established parent segment?

A - DLI-GNP

B - DLI-ISRT

C - DLI-DLET

D - DLI-REPL

Answer : A

Explanation

'GNP' code is used for Get Next within Parent. This function is used to retrieve segment occurrences in sequence subordinate to an established parent segment.

Q 7 - Which function is used to add a new segment to the database?

A - DLI-GNP

B - DLI-ISRT

C - DLI-DLET

D - DLI-REPL

Answer : B

Explanation

'ISRT' code is used for the Insert function. The ISRT function is used to add a new segment to the database. It is used to change an existing database or load a new database.

Q 8 - Which function is used is used to replace a segment in the IMS DL/I database?

A - DLI-GNP

B - DLI-ISRT

C - DLI-DLET

D - DLI-REPL

Answer : D

Explanation

'REPL' code is used for Get Hold Next within Parent. The Replace function is used to replace a segment in the IMS DL/I database.

Q 9 - Which function is used to remove a segment from an IMS DL/I database?

A - DLI-GNP

B - DLI-ISRT

C - DLI-DLET

D - DLI-REPL

Answer : C

Explanation

'DLET' code is used for the Delete function. It is used to remove a segment from an IMS DL/I database.

Q 10 - Which function is used for recovering the database?

A - DLI-CHKP

B - DLI-XRST

C - DLI-PCB

D - DLI-ISRT

Answer : A

Explanation

'CHKP' code is used for the Checkpoint function. It is used in the recovery features of IMS.

Q 11 - Which function is used to restart a IMS Database?

A - DLI-CHKP

B - DLI-XRST

C - DLI-PCB

D - DLI-ISRT

Answer : B

Explanation

'XRST' code is used for the Restart function. It is used in the restart features of IMS.

Q 12 - Which function is used in CICS programs in the IMS DL/I database?

A - DLI-CHKP

B - DLI-XRST

C - DLI-PCB

D - DLI-ISRT

Answer : C

Explanation

PCB function is used in CICS programs in the IMS DL/I database.

Q 13 - In PCB which field is used to store the level of the segment that was processed?

A - SEG-LEVEL

B - STATUS-CODE

C - PROC-OPTIONS

D - RESERVED-DLI

Answer : A

Explanation

Segment level is known as Segment Hierarchy Level Indicator. It contains character data and is two bytes long. A segment level field stores the level of the segment that was processed. When a segment is retrieved successfully, the level number of the retrieved segment is stored here.

Q 14 - In PCB which field contains the DL/I status code?

A - SEG-LEVEL

B - STATUS-CODE

C - PROC-OPTIONS

D - RESERVED-DLI

Answer : B

Explanation

Status code field contains two bytes of character data. Status code contains the DL/I status code. Spaces are moved to the status code field when DL/I completes the processing of calls successfully.

Q 15 - In PCB which field tells what kind of processing the program is authorized to do on the database?

A - SEG-LEVEL

B - STATUS-CODE

C - PROC-OPTIONS

D - RESERVED-DLI

Answer : C

Explanation

Proc options are known as processing options which contain four-character data fields. A Processing Option field indicates what kind of processing the program is authorized to do on the database.

Q 16 - In PCB which field stores the area for its own internal linkage related to an application program?

A - SEG-LEVEL

B - STATUS-CODE

C - PROC-OPTIONS

D - RESERVED-DLI

Answer : D

Explanation

Reserved DL/I is known as the reserved area of the IMS. It stores four bytes binary data. IMS uses this area for its own internal linkage related to an application program.

Q 17 - In PCB which field is used to store the name of segment after each DLI call?

A - LENGTH-FB-KEY

B - NUMB-SENS-SEGS

C - KEY-FB-AREA

D - SEG-NAME

Answer : D

Explanation

SEG Name is known as segment name feedback area. It contains 8 bytes of character data. The name of the segment is stored in this field after each DL/I call.

Q 18 - In PCB which field is used to report the length of the concatenated key of the lowest level segment processed during the previous call?

A - LENGTH-FB-KEY

B - NUMB-SENS-SEGS

C - KEY-FB-AREA

D - SEG-NAME

Answer : A

Explanation

Length FB key is known as the length of the key feedback area. It stores four bytes of binary data. This field is used to report the length of the concatenated key of the lowest level segment processed during the previous call.

Q 19 - In PCB which field is used to define to which level an application program is sensitive?

A - LENGTH-FB-KEY

B - NUMB-SENS-SEGS

C - KEY-FB-AREA

D - SEG-NAME

Answer : B

Explanation

Number of sensitivity segments store four bytes binary data. It defines to which level an application program is sensitive. It represents a count of number of segments in the logical data structure.

Q 20 - In PCB which field contains the longest possible concatenated key that can be used with the program’s view of the database?

A - LENGTH-FB-KEY

B - NUMB-SENS-SEGS

C - KEY-FB-AREA

D - SEG-NAME

Answer : C

Explanation

Key feedback area varies in length from one PCB to another. It contains the longest possible concatenated key that can be used with the program’s view of the database.

Answer : A

Explanation

SSA stands for Segment Search Arguments.

Q 22 - Which SSA provides the name of the segment being used inside the call?

A - Qualified SSA

B - Unqualified SSA

C - Both A & B

D - None of these

Answer : B

Explanation

An unqualified SSA provides the name of the segment being used inside the call.

Q 23 - Which SSA provides the segment type with the specific database occurrence of a segment?

A - Qualified SSA

B - Unqualified SSA

C - Both A & B

D - None of these

Answer : A

Explanation

A Qualified SSA provides the segment type with the specific database occurrence of a segment.

Q 24 - What is the length of an unqualified SSA?

A - 8 bytes

B - 10 bytes

C - 9 bytes

D - 12 bytes

Answer : C

Explanation

A basic unqualified SSA is 9 bytes long. The first 8 bytes hold the segment name which is being used for processing. The last byte always contains space.

Q 25 - At what position we specify two-character relational operator code in a Qualified SSA?

A - 18th position

B - 18th & 19th position

C - 19th position

D - 19th and 20th position

Answer : B

Explanation

After the field name, in the 18th and 19th positions, we specify two-character relational operator code.

Answer Sheet

Question Number Answer Key
1 B
2 A
3 B
4 C
5 D
6 A
7 B
8 D
9 C
10 A
11 B
12 C
13 A
14 B
15 C
16 D
17 D
18 A
19 B
20 C
21 A
22 B
23 A
24 C
25 B
ims_db_questions_answers.htm
Advertisements