CICS Mock Test


Advertisements

This section presents you various set of Mock Tests related to CICS Framework. You can download these sample mock tests at your local machine and solve offline at your convenience. Every mock test is supplied with a mock test key to let you verify the final score and grade yourself.

Questions and Answers

CICS Mock Test IV

Q 1 - A Re-entrant program is one which does not modify itself and can re-enter to itself and continue processing after an interruption by the operating system. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 2 - The function of translator is to checks for syntax errors in CICS commands. It translates them into equivalent COBOL statements. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 3 - The function of Linkage Editor is to link different object modules to create a single load module. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 4 - Maps is a collection of mapset which are linked edited together to form a load module. It should have a PPT entry. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : A

Explanation

This statement is incorrect as Mapset is a collection of maps which are linked edited together to form a load module.

Q 5 - Symbolic Map is a load module in the load library which contains information about how the map should be displayed. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : A

Explanation

This statement is incorrect as physical Map is a load module in the load library which contains information about how the map should be displayed.

Q 6 - A Physical Map is a Copy book in the library, the Copy book is then used by CICS application program to send and receive the data from terminal. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : A

Explanation

This statement is incorrect as a Symbolic Map is a Copy book in the library, the Copy book is then used by CICS application program to send and receive the data from terminal.

Q 7 - Transaction Work Area is used to pass data between the application programs that are executed with in the same transaction. TWA exists only for the duration of transaction. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This statement is correct.

Q 8 - Any transaction in the CICS region can access Common Work Area and hence the format and use of it must be agreed upon by all transactions in the system that decides to use it. There is only one CWA in the entire CICS region. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 9 - The XCTL command transfer control to an application program at the same logical level and do not expect to control back, while the LINK command passes control to an application program at the next logical level and expects control back. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 10 - The ASKTIME command is used to request the current date and time. Whereas, the EIBTIME field have the value at the task initiation time. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This statement is correct.

Q 11 - The TCT defines the characteristics of each terminal with which CICS can communicate. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 12 - MRO is the mechanism by which different CICS address spaces with in the same CPU can communicate and share resources. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 13 - EIBAID is a key field in the execute interface block and it indicates which attention key the user pressed to initiate the task. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 14 - BMS is Basic Map Support. It allows you to code assembler level programs to define screens. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 15 - The send map command writes formatted output to terminal. It is used to send the map to the terminal from the application program. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 16 - What is the size of EIBRCODE?

A - 8

B - 6

C - 7

D - 10

Answer : B

Explanation

Size of EIBRCODE is 6. It's PIC clause is X(6) & it contains Return code of the last transaction

Q 17 - What is the size of EIBTRMID?

A - 7

B - 6

C - 4

D - 8

Answer : C

Explanation

Size of EIBTRMIDis 4. It's PIC clause is X(4) & it is Terminal Identifier.

Q 18 - How to set a starting position in a browse operation?

A - STARTBR

B - STARTBROWSE

C - START

D - BROWSE

Answer : A

Explanation

STARTBR command is used to set the starting position in a browse operation.

Q 19 - What are the parameters we specify in the SEND command to send only the unnamed fields on to the screen?

A - MAPONLY

B - MAPSETONLY

C - Both A & B

D - None of these

Answer : A

Explanation

MAPONLY is used to send only the unnamed fields.

Answer : A

Explanation

We must code EXEC CICS ASSIGN with the OPERID option.

Q 21 - Where do we define task work area?

A - RCT

B - PCT

C - FCT

D - PPT

Answer : B

Explanation

We define task work area in PCT (Program control table).

Q 22 - Which of the CICS command is not associated with temporary storage queue processing?

A - WRITEQ TS

B - READQ TS

C - DELETEQ

D - WRITEQ TD

Answer : D

Explanation

WRITEQ TD is associated with transient data queue processing not with temporary storage queue processing.

Q 23 - What are the outputs created as a result of generation of a map?

A - Map Copybook

B - Load Module

C - Both A & B

D - None of these

Answer : C

Explanation

The map copybook and the load module are created as a result of generation of map.

Q 24 - What error code you will get if specified map is not found?

A - ABM0

B - AICA

C - ASRA

D - None of these

Answer : A

Explanation

When specified map is not found, you will get ABM0 error code.

Q 25 - What error code you will get if program goes in infinite loop?

A - AICA

B - ABM0

C - ASRA

D - None of these

Answer : A

Explanation

If Program goes in infinite loop, then you will get AICA error code.

Answer Sheet

Question Number Answer Key
1 B
2 B
3 B
4 A
5 A
6 A
7 B
8 B
9 B
10 B
11 B
12 B
13 B
14 B
15 B
16 B
17 C
18 A
19 A
20 A
21 B
22 D
23 C
24 A
25 A
cics_questions_answers.htm
Advertisements