CICS Mock Test


Advertisements

This section presents you various set of Mock Tests related to CICS Framework. You can download these sample mock tests at your local machine and solve offline at your convenience. Every mock test is supplied with a mock test key to let you verify the final score and grade yourself.

Questions and Answers

CICS Mock Test III

Answer : C

Explanation

We can override it by both the methods mentioned in A & B option.

Q 2 - Which CICS copybook we must include to override the attributes of a field?

A - DFHATTR

B - DFHATR

C - DFHATT

D - None of these

Answer : A

Explanation

To override the attributes of a field, we must include DFHATTR in the application program. It is provided by CICS.

Q 3 - What option to use when we do not know the complete key to read a record in CICS?

A - GENERIC

B - KEYLENGTH

C - SINGLE

D - None of these

Answer : A

Explanation

GENERIC is used when we does not know the complete key value. For example, we want a record whose primary key starts with '10' and the rest of the key can be anything. Although the key length is 3 characters, we are mentioning only 2. It is important to mention the key-length which gives the length for which it needs to do the matching. The first record that satisfies the criteria will get picked up.

Q 4 - Which command is used to transfer the control of program to a paragraph or a procedure label when the specified exception block arises?

A - Handle Condition

B - Handle Abend

C - Abend

D - Ignore Condition

Answer : A

Explanation

Handle condition is used to transfer the control of program to a paragraph or a procedure label. If the condition name specified in the exception block arises the particular para will be given control and then we can handle that condition.

Q 5 - How to handle a abend in CICS without terminating the program?

A - Handle Condition

B - Handle Abend

C - Abend

D - Ignore Condition

Answer : B

Explanation

If a program abends due to some reasons like input-output error, etc, then it can be handled using Handle Abend CICS command.

Q 6 - Which command is used to terminate the task intentionally?

A - Handle Condition

B - Handle Abend

C - Abend

D - Ignore Condition

Answer : C

Explanation

Abend command is use to terminate the task intentionally. Using Abend command we can set a user defined abend code.

Q 7 - Which command is used when we want no action should be taken if a particular abend or error occurs?

A - Handle Condition

B - Handle Abend

C - Nohandle

D - Ignore Condition

Answer : D

Explanation

Ignore condition is used when we want no action should be taken if a particular abend or error happens which is mentioned inside the Ignore Condition.

Q 8 - Which command is used to pass the control from one program to another at same level and does not expect the control back?

A - XCTL

B - Link

C - Release

D - Return

Answer : A

Explanation

XCTL command is used to pass the control from one program to another at same level. It does not expect the control back. It is similar to GO TO statement.

Q 9 - Which command is used to pass the control from one program to another at same level and expects the control back?

A - XCTL

B - Link

C - Release

D - Return

Answer : B

Explanation

Link command is used to transfer the control to another program at lower level. It expects the control back. It is similar to perform and control will be passed back to the instruction following this.

Q 10 - Which command is used to return the control to next higher logical level?

A - XCTL

B - Link

C - Release

D - Return

Answer : D

Explanation

Return command is used to return the control to next higher logical level.

Q 11 - In which storage method records can be read sequentially or directly?

A - Temporary Storage Queue

B - Transient Data Queue

C - Both A & B

D - None of these

Answer : A

Explanation

The records in TSQ can be read sequentially or directly.

Q 12 - In which storage method records can be read only sequentially?

A - Temporary Storage Queue

B - Transient Data Queue

C - Both A & B

D - None of these

Answer : B

Explanation

Transient Data Queue allows only sequential access.

Q 13 - In which storage method records cannot be updated?

A - Temporary Storage Queue

B - Transient Data Queue

C - Both A & B

D - None of these

Answer : B

Explanation

In TDQ records can not be updated.

Q 14 - Which command is used to release a record on which exclusive control is gained?

A - EXEC CICS UNLOCK END-EXEC.

B - EXEC CICS RELEASE END-EXEC.

C - EXEC CICS UNDO END-EXEC.

D - None of these

Answer : A

Explanation

This is self explanatory.

Q 15 - Which CICS service transaction is used to gain accessibility to CICS control tables?

A - CEMT

B - CEDA

C - CEDF

D - None of these

Answer : B

Explanation

CEDA transaction is used to gain accessibility to control tables.

Q 16 - From where a CICS-DB2 program gets the reference for plan?

A - PCT

B - RCT

C - FCT

D - None these

Answer : B

Explanation

From RCT a CICS-DB2 program gets the reference for plan.

Q 17 - What error code you will get for Program ID Error?

A - AEI0

B - AEIS

C - AEI9

D - APCT

Answer : A

Explanation

When Program ID gives error you will get AEI0 error code.

Q 18 - What error code you will get for File is not open?

A - AEI0

B - AEIS

C - AEI9

D - APCT

Answer : B

Explanation

File is not open and you are using it then you will get AEIS error cpde.

Q 19 - What error code you will get for Map Fail condition?

A - AEI0

B - AEIS

C - AEI9

D - APCT

Answer : C

Explanation

For Map Fail condition you will get AEI9 error code.

Q 20 - CICS is an operating system in itself as it manages its own processor storage, has its own task manager which handles execution of multiple programs, provides its own file management functions. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 21 - It is possible to have 2 or more CICS regions at the same time as CICS runs as a batch job in the operating system at the back-end. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 22 - CICS cannot manage requests from concurrent users in an application. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : A

Explanation

This statement is incorrect as CICS manage requests from concurrent users in an application.

Q 23 - CICS transaction is a collection of logically related programs in an application. The whole application could be logically divided into several transactions. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 24 - The difference between a transaction and a task is that several users can invoke a task but each user initiates his own transaction. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : A

Explanation

This statement is incorrect. The difference between a transaction and a task is that several users can invoke a transaction but each user initiates his own task.

Q 25 - CICS nucleus is constructed by the control programs and corresponding control tables provides unique advantages. It makes CICS system highly flexible and thus easy to maintain. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Answer Sheet

Question Number Answer Key
1 C
2 A
3 A
4 A
5 B
6 C
7 D
8 A
9 B
10 D
11 A
12 B
13 B
14 A
15 B
16 B
17 A
18 B
19 C
20 B
21 B
22 A
23 B
24 A
25 B
cics_questions_answers.htm
Advertisements