Word Problem Involving the Volume of a Triangular Prism Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Word Problem Involving the Volume of a Triangular Prism. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - A right prism base is a triangle whose sides are 6 cm, 8 cm and 10 cm . Find the volume of the prism if its height is 18 cm.

Answer : A

Explanation

Step 1:

Area base A = $\frac{1}{2}$ × 6 × 8

= 24 square cm

height h = 18 cm

Step 2:

Volume of triangular prism V = Ah = 24(18)

= 432 cu cm

Q 2 - The base of a right prism is a right triangle with legs 9 and 12 cm. If the volume of the prism be 324 cu cm, find the height of the prism.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Area base A = $\frac{1}{2}$ × 9 × 12

= 54 square cm

Volume V = 324 cu cm

Step 2:

Height of triangular prism h = V/A = 324/54

= 6 cm

Q 3 - The base of a right prism is a triangle with base 12 cm and height 8 cm. Find the volume of the prism if its height is 7 cm.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Area base A = $\frac{1}{2}$ × 12 × 8

= 48 square cm

height h = 7 cm

Step 2:

Volume of triangular prism V = Ah = 48(7)

= 336 cu cm

Q 4 - The base of a right prism is a right triangle with legs 12 and 5 cm. If the volume of the prism be 390 cu cm, find the height of the prism.

Answer : D

Explanation

Step 1:

Area base A = $\frac{1}{2}$ × 12 × 5

= 30 sq cm

Volume V = 390 cu cm

Step 2:

Height of triangular prism h = V/A = 390/30

= 13 cm

Q 5 - The height of a right prism is 15 cm. and its base is a triangle. If the volume of the prism is 180 cu cm, find the area of the base triangle.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Height of prism h = 15 cm

Volume V = 180 cu cm

Step 2:

Area of base of triangular prism A = V/h = 180/15

= 12 square cm

Q 6 - A right prism base is a triangle whose sides are 18 cm, 20 cm and 34 cm. Find the volume of the prism if its height is 9 cm.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Area of base A = $\sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}$

= $\sqrt{36(36-18)(36-20)(36-34)}$

= 144 square cm

height h = 9 cm

Step 2:

Volume of triangular prism V = Ah = 144(9)

= 1296 cu cm

Q 7 - The height of a triangular prism is 8 cm. and its base is an equilateral triangle of side 4 cm. Find the volume of the prism.

Answer : D

Explanation

Step 1:

Area of base A = $a^2\sqrt{3}/4$

= $4^2 \sqrt{3}/4$

= 6.92 square cm

height h = 8 cm

Step 2:

Volume of triangular prism V = Ah = 6.92(8)

= 55.36 cu cm

Q 8 - The height of a right prism is 10 cm and its base is a triangle with 9 cm as base and height 5 cm. Find the volume of the prism.

Answer : A

Explanation

Step 1:

Area base A = $\frac{1}{2}$ × 9 × 5

= 22.5 square cm

height h = 10 cm

Step 2:

Volume of triangular prism V = Ah = 22.5(10)

= 225 cu cm

Q 9 - The base of a right prism is a triangle with base 12 cm and height 6 cm. Find the volume of the prism if its height is 7 cm.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Area base A = $\frac{1}{2}$ × 12 × 6

= 36 square cm

height h = 7 cm

Step 2:

Volume of triangular prism V = Ah = 36(7)

= 252 cu cm

Q 10 - A right prism stands on a base which is a right triangle with legs 3 cm and 4 cm. Find the volume of the prism if its height is 12 cm.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Area base A = $\frac{1}{2}$ × 3 × 4

= 6 square cm

height h = 12 cm

Step 2:

Volume of triangular prism V = Ah = 12(6)

= 72 cu cm


word_problem_involving_volume_of_a_triangular_prism.htm

Advertisements