SAP MM Mock Test


Advertisements

This section presents you various set of Mock Tests related to SAP MM. You can download these sample mock tests at your local machine and solve offline at your convenience. Every mock test is supplied with a mock test key to let you verify the final score and grade yourself.

Questions and Answers

SAP MM Mock Test I

Q 1 - Which of the following module is a part of Logistics area and helps to manage the procurement activity of an organization from procurement?

A - SAP Project System

B - SAP Quality Management

C - SAP Material Management

D - SAP Supply Chain Management

Answer : C

Explanation

SAP Materials Management (MM) is a part of Logistics area and helps to manage the procurement activity of an organization from procurement.

Q 3 - The process of buying materials and obtaining services in SAP MM from vendors or dealers is procurement?

A - True

B - False

Answer : A

Answer : B

Explanation

Requirement and Information Gathering

Procurement process starts with gathering information about product and its quantity. Then for required products and services, it is necessary to look for suppliers who can satisfy the requirements.

Supplier Contact

After gathering requirements one will look for the suppliers who can fulfill the requirements. Based on that quotation request or information request can be made to suppliers or direct contact can be made with them.

Background Review

Once the supplier is known product/service quality is checked, and any necessities for services such as installation, warranty and its maintenance are investigated. Some samples of the products can be obtained for quality examination.

Negotiation

Some negotiations with suppliers is made regarding price, availability and delivery schedule of the products/services. After this a contract is signed that is a binding legal document between supplier and ordering party. A contract will include all necessary information like price and quantity of material, delivery date, etc.

Order fulfillment

Ordered material will be shipped, delivered to the ordering party and supplier is paid accordingly. Training and Installation of product or services may also be included.

Consumption, Maintenance and Disposal

As the products/service is consumed the performance of the products or services is evaluated and any follow up service support if required is analyzed.

Contract Renewal

Once the product or services are consumed or contract expires and needs to be renewed, or the product or service is to be re-ordered, company experience with vendors and service provider is reviewed. If the products or services are to be re-ordered, the company decides whether to order from previous supplier or think about new suppliers.

Q 5 - Arrange the below steps of Procurement Lifecycle in correct order

1. Determination of requirement

2. Invoice verification/ Vendor Payment

3. Goods receipt/ Invoice Received

4. Creating Purchase Requisition

5. Creating Purchase Order

A - 1,2,3,4,5

B - 1,4,5,3,2

C - 1,4,5,2,3

D - 1,5,4,3,2

Answer : B

Q 6 - Which of the following material is kept under stock once received from vendor?

A - Procurement for direct consumption

B - Procurement for Stock

C - Procurement for production order

D - None of these

Answer : B

Q 7 - The stocks that did not belong to company and these are being kept at some particular location is known as?

A - Internal Stock

B - External Stock

C - Special Stock

D - None of these

Answer : C

Q 8 - Material that is available at your store premises, however it still belongs to the vendor (seller)/Owner of the material is known as?

A - Special Stock

B - Stock for direct consumption

C - Consignment Stock

D - None of these

Answer : C

Explanation

Material that is available at our store premises, however it still belongs to the vendor (seller)/Owner of the material. If you utilize the material from consignment stocks, then you have to pay to the vendor.

Q 9 - The vendor receives components from the ordering party with the help of which it produces a product is known as?

A - Subcontracting

B - Pipeline handling

C - Returnable Transport Stock

D - Stock Transport Order

Answer : A

Explanation

The vendor (the subcontractor) receives components from the ordering party with the help of which it produces a product. The product is ordered by your company through a purchase order. The components required by the vendor (seller) to manufacture the ordered product are listed in the purchase order and provided to the subcontractor.

Q 10 - The Organizational Structure in MM consists of which of the following elements?

A - Client

B - Company Code

C - Plant

D - Storage Location

E - A, B and C

F - All of the above

Answer : F

Q 11 - Which of the following element is a commercial organizational unit in R/3 system and is at highest level in SAP system?

A - Company Code

B - Client

C - Plant

D - Storage Location

Answer : B

Q 12 - Which of the following element has its own profit, loss and balance statement?

A - Company Code

B - Client

C - Plant

D - Storage Location

Answer : A

Explanation

Company Code

The fundamental explanation of Company Code is as follows −

  • Within Client, Company code is the independent accounting unit.

  • t is a legal entity that has its own profit, loss and balance statement.

  • It is the smallest unit in organization for which a complete independent account set can be replicated.

Answer Sheet

Question Number Answer Key
1 C
2 C
3 A
4 B
5 B
6 B
7 C
8 C
9 A
10 F
11 B
12 A
sap_mm_questions_answers.htm
Advertisements