Project Scope Management


Advertisements


Here is a list of sample questions which would help you to understand the pattern of questions on Project Scope Management being asked in PMP Certification Exams.

(1) The process of determining, documenting and managing stakeholder needs and requirements to meet project objectives is known as

  1. Plan Scope Management
  2. Collect Requirements
  3. Control Scope
  4. Validate Scope

Answer:B

Hint: See Collect Requirement process definition, Page 105, PMBOK 5

(2) The Scope Management Plan is included in which of the following documents?

  1. Project Management Plan
  2. The Work Breakdown Structure
  3. The Scope Statement
  4. Project Specifications

Answer: A

Hint: Scope Management Plan is a part of Project Management Plan

(3) Project Scope:

  1. is of concern only at the start of the project
  2. is mainly a problem to be handled by the change control procedures during the project execution phase.
  3. Should be managed and controlled from the project concept through closing
  4. is usually not a problem after the contract or other document authorizing the project has been approved.

Answer: C

Hint: Scope Management is done from the start till the closing phase

(4) The Project charter is created by:

  1. The project manager
  2. The sponsor
  3. The Vice President over a functional management group
  4. The customer

Answer:B

Hint: It is created by project sponsor(s)

(5) The project scope statement furnishes the basis for:

  1. clearly defined acceptance criteria
  2. Provides links to the clients functional management groups
  3. Allowing the project to move to the next phase
  4. A way to provide updated information to the accounting department

Answer:A

Hint: See Sec 5.3.3.1, Page 123-24, PMBOK 5

(6) The Scope Baseline is:

  1. the original description of the project's end results
  2. a summary description of the project's original content and end product, including basic budgetary and time constraint data
  3. the original project budget and schedule
  4. a and c

Answer: B

Hint: See, Sec 5.4.3.1, Page 131, PMBOK 5

(7) The Requirements that describe features, functions and characteristics of the product, service, or result that will meet the business and stakeholders requirements is known as:

  1. Solution Requirements
  2. Project Requirements
  3. Transition Requirements
  4. Quality Requirements

Answer: A

Hint: See Sec 5.2, Page 112, PMBOK 5

(8) The PM distributed a document to the stakeholders, which described the software to be developed, the functionality, the users it would serve and the installation timeline. The document was an example of:

  1. Product scope
  2. Project scope
  3. A combination of project and product scope
  4. It was not complete enough to be either a product or a project scope document

Answer: D

Hint: Refer Page 105, PMBOK 5

(9) Each item of the Work Breakdown Structure is assigned a unique identifier. What is the name of this identifier?

  1. Product ID number
  2. Code of account identifier
  3. Quality inspection identifier
  4. Project activity code

Answer: B

Hint: See code of accounts definition, Page 531, PMBOK 5

(10) What is the term for the technique that utilizes a decision matrix to provide a systematic analytical approach for establishing criteria, such as risk levels, uncertainty, and valuation to evaluate and rank many ideas?

  1. Idea/mind mapping
  2. Multicriteria Decision Analysis
  3. Affinity Diagram
  4. Both B& C

Answer: B

Hint: See Multi-Criteria Decision Analysis definition, Page 531, PMBOK 5

(11) What is the term used for the processes required to ensure that the project include all the work required, and only the work required, to complete the work successfully.

  1. Project Scope Management
  2. Bill of Materials
  3. Work Breakdown Structure
  4. None of the above

Answer: A

Hint: See Project Scope Management definition, Page 555, PMBOK 5

(12) Project Scope Management has following processes:

a. Collect Requirements

b. Plan Scope management

c. Define Scope

d. Create WBS

Arrange them in the correct sequence.

  1. a-b-c-d
  2. c-d-b-a
  3. b-a-c-d
  4. a-c-b-d

Answer: C

Hint: See Page 106, PMBOK 5

(13) In the context of a project, the term scope refer to

  1. Product Scope
  2. Project Scope
  3. Both A & B
  4. None of the above

Answer: C

Hint: See Page 105, PMBOK 5

(14) 14. A project manager working on the Project Scope Management processes is operating at the Plan Scope Management process, where he is using all of the following inputs excluding

  1. Project Charter
  2. Project Management Plan
  3. EEF
  4. Requirements Documentation

Answer: D

Hint: See Plan Scope Management inputs, Page 106, PMBOK 5

(15) Which of the following inputs used in the process of Collect Requirements is not the output of the preceding process of Plan Scope Management?

  1. Scope Management Plan
  2. Requirement Management Plan
  3. Stakeholder Register
  4. None of the above

Answer: C

Hint: Stakeholder Register is an output of Identify Stakeholders process

(16) The various tools and techniques used during the process of Collect Requirements include all but

  1. Prototypes
  2. Variance Analysis
  3. Benchmarking
  4. Document Analysis

Answer: B

Hint: Variance analysis in not applicable to scope management

(17) Which of the following is not used as an input for the Validate Scope process?

  1. Scope Baseline
  2. Verified Deliverables
  3. Project Management Plan
  4. Work Performance Data

Answer: A

Hint: See Validate Scope process, Page 106, PMBOK 5

(18) Decomposition is an important tool used to

  1. Control Scope
  2. Define Scope
  3. Validate Scope
  4. Create WBS

Answer: D

Hint: See Create WBS process, Page 106, PMBOK 5

(19) The focused sessions that bring key stakeholders together to define product requirements is known as

  1. Interviews
  2. Focus Groups
  3. Facilitated Workshops
  4. None of the above

Answer: C

Hint: See Facilitated Workshops definition, Page 114, PMBOK 5

(20) A grid that links product requirements from their origin to the deliverables that satisfy them is known as

  1. Context Diagrams
  2. Affinity Diagram
  3. Requirements Traceability Matrix
  4. None of the above

Answer: C

Hint: Read about Requirements Traceability Matrix, Page 118-19, PMBOK 5